Gelieve de schrijfster van deze prettige thriller niet te verwarren met dat catwalk-crapuul Kate Moss: deze Mosse heeft een heerlijk boek afgeleverd, en lovende vergelijkingen met de Da Vinci Code zullen niet van de lucht zijn.

Kunstig laveert Mosse tussen de personages in de twaalfde eeuw, in de Zuid-Franse streek Languedoc, en de mensen in het nu. Anno nu is Alice Tanner de hoofdpersoon, en zij is - zoals snel blijkt - bijkans een reïncarnatie van Alaïs, de jonge dochter van een burggraaf uit de 12de eeuw. Beiden zijn rechtvaardig, dapper, onderzoekend, onafhankelijk; en ze worden allebei geconfronteerd met een geheime orde (jaja, alweer een) die de hand probeert te leggen op drie eeuwenoude boeken waarin de sleutel naar de Heilige Graal zit verborgen.

Mystiek en intrige

Het zijn niet alleen die drie boeken die belangrijk zijn voor de Graal. Eeuwenoude mystiek roep je niet zomaar op, dat vereist meer inzet. Zo is er nog een ring, een stenen muntje, een verborgen labyrint, rituelen, vermenging van diverse soorten bloed, enzovoorts. Zulks is een handige zet van Mosse, want voordat je al die ingrediënten bij elkaar hebt, moeten er intriges worden uitgeplozen, complotten omzeild, mensen opgespoord, en natuurlijk de goeien van de kwaaien gescheiden blijven.

Zwaarden en mobieltjes

Met die intriges kan Mosse uitmuntend overweg, ook met de wissel van de 12de eeuw naar het nu. Naast Alice en Alaïs zijn er meer corresponderende namen, en zo ontwikkelen zich analoog aan elkaar twee fijne spiegelverhalen, waarin de zwaarden en boodschappers van toen plaatsmaken voor pistolen en mobiele telefoons. Tevens biedt zo'n complexe opzet een prima uitgangspunt voor een keur aan karakters, die allemaal hun eigen al dan niet heroïsche plek in het verhaal innemen.

Historische thriller

Het maakt Het Verloren Labyrint tot een rijk boek, met een uitstekend doortimmerd fundament van wetenschappelijke en historische feiten en feitjes. Daarvan zijn die van de linguistieke aard en die van de profeten van alle grote religies het interessantst. Dat Mosse soms iets makkelijk goochelt met oplossingen dankzij gereïncarneerde kennis, is haar zondermeer vergeven. De godsdienstoorlogen van weleer (nou ja, weleer), de fanatici, de hebzucht, de wijzen, de individuele heldhaftige acties, het leven in de 12de eeuw, de mystiek én de romantiek; Mosse smeedt het allemaal soepel aan elkaar en heeft er een prachtig avontuurlijke thriller van gemaakt, die dankzij haar gedegen kennis tevens als historische roman is geslaagd. Niet voor niets staat de quote van Val McDermid (een gelauwerde Engelse crimewriter) op de kaft: "Sorry Dan Brown, maar dit is het echte werk."

Kate Mosse - Het Verloren Labyrint. Uitgeverij Unieboek.


Bestel dit boek direct:


Labyrinth
Kate Mosse