Breed uitwaaierende thriller dat zich afspeelt op diverse plaatsen in Spanje, waar de ontdekking van een schat het opstapje kan worden voor de droom van Franco-aanhangers.

Raamwerk

Op de flaptekst wordt vermeld dat er imams in Granada en Barcelona worden omgebracht in executiestijl, met op hun lijk een klein lapje waarop het teken van de Orde der Tempeliers. Maar die twee moorden vinden pas zo'n beetje halverwege het verhaal plaats. Voor de doden vallen, heeft Goeken een zeer ambitieus raamwerk uitgezet, waar de Tempeliers van weleer een rol in spelen. Of beter gezegd: de vermeende schat die zij zouden hebben nagelaten.

Klein maatje

Met dat raamwerk heeft Goeken groots uitgepakt. Net iets te groots, want voor de afwikkeling ervan is hij als schrijver net een maatje te klein. De Tempeliers zijn allang dood en begraven, maar hun hedendaagse equivalent is een eigenaardige organisatie van middenstanders die terugverlangen naar een nieuwe Franco, een staatsman met dezelfde snoeiharde eigenschappen als wijlen Il Generalissimo. En al dit om Spanje, het Iberische land dat volgens hen speelbal is geworden van socialistisch Europa en moslimterroristen, weer op orde te brengen.

Personagecircus

Net als in zijn vorige boeken, heeft Goeken moeite om zijn vele verhaallijnen bij elkaar te krijgen. Té lang blijven de belevenissen van zijn personages los van elkaar staan. Hij voert heel veel personages op, zoals geheim agent Silva van het eliteteam, een populistische volksentertainer, een beroepscrimineel, Franco-aanhangers, een rechercheur, enzovoorts, en om hen heen weer tal van andere personages die elk hun fifteen minutes of fame krijgen. Zelfs nadat de moorden zijn gepleegd, die in zo'n thriller meestal een scharnierfunctie hebben, blijft de onderlinge connectie lang uit. En dat heeft in dit genre - en zeker met zo'n brede verhaalopzet - zijn nadelen. Het moslimterrorisme is eveneens een wederkerend thema in Goekens werk, zoals ook hier, maar het gebruiken van een politiek mijnenveld is een riskante zet als je niet precies weet wat je ermee aanmoet.

Da Vinci

Goeken doet nog een slag in de lucht om het realiteitsgehalte op te krikken door een van zijn personages kortstondig te laten filosoferen over de populariteit van het boek De Da Vinci Code. Dat was allemaal fantasie, zo mijmert hij. "Wat er nu gebeurt, dat is tenminste echt" - hetgeen iets te zelfverzekerd is in een bepaald niet overzichtelijk verhaal met soms krasse plotlijnen die bovendien bloedserieus worden gebracht. Een beetje humor had er wel in gekund.

Paul Goeken - De Orde
A.W. Bruna Uitgevers B.V.


Bestel dit boek direct:


De orde
Paul Goeken