Hernieuwde uitgave van literaire pareltjes van Koolhaas over het dierenrijk, geselecteerd door en met een voorwoord van Midas Dekkers.

Ik ben de lezer van deze rubriek, die adviseerde om meer recensies van Nederlandse boeken te plaatsen, dankbaar. In de reeks Bekende Schrijver Leest Bekende Schrijver kwam Rainbow Pockets dit jaar met een bloemlezing van het werk van de in 1992 overleden Anton Koolhaas. In diens laatste levensjaar kreeg de auteur de P.C. Hooftprijs voor zijn hele oeuvre. Samensteller en inleider is de schrijvende bioloog Midas Dekkers.

Alsatubel, Tractaal en Mort

En wat een schrijver is die Koolhaas. Met glashelder proza en niet zonder spotlust loodst hij de lezer door het dierenrijk. Waarin klinkende namen als Alsatubel de muis, Tractaal de meeuw, Wampoei de snoek en Mort, de hypochondrische beer. De dieren van Koolhaas zijn instinctief en filosofisch, lustig en dapper, ondernemend en humoristisch. Net als mensen dus - al hebben de dieren niet de eigenschappen die ons soms zo onverteerbaar maken: afgunst, jaloezie, wraakzucht, intolerantie, moordlust.

Casanova muis

Zelfs niet als het gaat om voortplanting, want de muizencharmeur Karel houdt er 5 wijfjes op na, die elk hun eigen karakter hebben maar hun rivales accepteren als een fact of life. En ook niet als de dood voor ogen staat, zoals het gemoedelijke varken Tip, dat na de laatste slachtlichting het dikste varken van de stal is, dus bekend met zijn lot. Zijn instinct dicteert fel protest, maar Tip laat zich aan zijn oor de loopplank opleiden en gaat gedwee tussen de andere stakkers liggen.

"Het is de schraapzucht, gentlemen"

Maar het fraaiste karakter in deze bundel is wel Tractaal, de meeuw. Oud en uitgerangeerd, en dromend van een grootse bijeenkomst van alle meeuwen - die echter geen boodschap hebben aan de rafelgeveerde bejaarde vogel. "Het is de schraapzucht, gentlemen," is Tractaal's vaste uitdrukking, en mijmert intussen over zijn leven: "Dat wat achter ons ligt, vormt ons,"verzucht hij. Zijn wijsheid is tegen dovemansoren gericht. De berustende epiloog waarin Tractaal hoger en hoger naar zijn einde vliegt, is als een film die je levenslang zal bijblijven.

Tikje maf

Dit prachtboek (voor een spotprijsje!) staat vol met zulke kleine fijne levenswijsheden, gedebiteerd door bekjes en snavels uit Koolhaas' wondere dierenwereld. Het grijpt je soms naar de keel, het beneemt je de adem, en soms barst je in lachen uit. Koolhaas, die zijn hele leven een tikje maf was, heeft veel weg van Midas Dekkers, of eigenlijk vice versa. Dat prachtig ongedwongene en onbevangene van het dierenrijk zoals door hem opgetekend, waarin we zoveel van onszelf herkennen (of zo onbevangen als we zouden willen zijn), heeft na decennia nog niets aan waarde ingeboet. En zo soepel geschreven alsof zijn pen door olie gleed, met fraaie staaltjes van Opperlandse taal en creatieve maar toch beheerste woord-Spielerei. Een juweel.


Bestel dit boek direct:


Midas Dekkers leest A. Koolhaas
Midas Dekkers