Vertaling van The War Magician van Fisher; een boek over een magiër dat al in 1983 op de markt werd gebracht, maar door opgekochte filmrechten onlangs hernieuwde belangstelling kreeg.

Love it, hate it

Met een boek dat al zo lang op de markt is, is het aardig om de verzamelde publieksreacties erop na te slaan. Een kort onderzoek leverde absolute voor- en absolute tegenstanders op. Love it or hate, is het dus. I hated it. Schijngevecht lijkt veel te veel op dat andere langdradige 'magische' boek: Dr. Strange and Mr. Norrell, waarin twee magiërs eeuwen terug rivaliseerden om de top te bereiken, en wat het volwassen antwoord zou moeten zijn op de ongelooflijke hype van de jeugdboekserie van tovenaartje Harry Potter. Dat Schijngevecht al ver voor J.K. Rowlings bestsellers gepubliceerd werd, maakt het boek er nog altijd niet beter op.

Copperfield

In Schijngevecht is het de illusionist Jasper Maskelyne die, net als Mr. Norell, zijn diensten aan het leger aanbiedt, ten tijde van WO2. Als een historische David Copperfield tovert hij vliegtuigen, legermachten en bataljons tevoorschijn om de vijand in verwarring te brengen. Heeft hij echt bestaan? De dossiers over Maskelyne blijven gesloten tot 2046, dus wie weet of de film binnenkort die datum enigszins kan vervroegen.

Hocuspocus Held

Tom Cruise, die toch al een tik van de molen moet hebben vanwege zijn Scientology-verering, is begrijpelijk gefascineerd door deze Maskelyne. Je ziet hem al helemaal in de kazerne rondlopen als oorlogsheld met hocuspocus trucjes en een show op wereldniveau. Wat moed geeft, is dat dit ongeïnspireerd geschreven boek zal worden geregisseerd door Peter Weir (The Truman Show, Master & Commander). Als er één magische krachten bezit, dan is het deze geweldige regisseur wel. Wacht op zijn film, zou ik zeggen. Of je moet gefascineerd zijn door de trucjes van illusionisten als Hans Kazan of die blond-geföhnde Hans Klok.

Schijngevecht - David Fisher
Uitgeverij A.W. Bruna


Bestel dit boek direct:


Schijngevecht
Fisher, D.