Filmisch geschreven griezelthriller waarin drie vrouwen vast komen te zitten in een verlaten spookdorp, ergens diep in de boondocks in de States.

Moeder/dochter

P.J. Tracey is het pseudoniem voor het schrijversduo van een moeder en dochter, die elkaars talenten perfect aanvullen. Na hun beststellers Monkeewrench en Live Bait is Dead Run de derde exercitie, en wat weten ze weer moeiteloos klamme handen te genereren bij de lezers. De personages zijn vitaal en levend, de settings worden direct als een film in je hoofd geplant, en het verhaal is net zo absurd als spannend.

Pech

Grace en Annie zijn twee computerspecialisten, opgeroepen door agente Sharon om haar te helpen een seriemoordenaar te vangen. De drie dames krijgen onderweg naar hun klus autopech. Als ze op zoek gaan naar hulp, stuiten ze op een afgelegen, verlaten dorp waarvan de hele bevolking verdwenen is; in plaats daarvan zit er een team tot aan de tanden gewapende (Amerikaanse) soldaten. Dat er iets heel erg mis is met al dit militair vertoon, ontdekt het drietal al rap. Eerst moeten ze uit handen van deze getrainde unit zien te blijven, en als ze ontdekken wat er aan de hand is, ook nog eens ingrijpen om een afschuwelijke ramp te voorkomen.

Bonkend hart

P.J. Tracy scoort vooral hoge ogen met het beschrijven van de benauwde situatie waarin de vrouwen zich bevinden. Hun angst als ze zich schuil moeten houden in de kelder van een huis in het spookdorp, is zo goed voelbaar dat je hart met hun mee gaat bonzen. Zij krijgen dan ook forse shocks te verwerken. Amerikaanse soldaten voor wie je je als Amerikaan opeens moet verschuilen? Een verdwenen dorpsgemeenschap, en een vondst in een boerderij die de horror van hun lot op gruwelijke wijze blootlegt? Plus een catastrofale ramp in de planning? Het moeder/dochter-duo loodst je er met knap schrijfwerk doorheen en houdt de spanning ademloos vast.

IT-loos

Dat is niet alleen vanwege hun vaardige stijl. P.J. Tracy elimineert heel slinks de hulp van moderne technologie waarmee de hoofdpersonages op hun instincten en eigen moed terug worden geworpen. Telefoons zijn afgesneden, er is geen internet, en mobieltjes hebben geen bereik. Hulp inschakelen is dus uitgesloten, en zo valt het verhaal terug naar de paranoia spanning van voor het IT-tijdperk. Dat werkt uitstekend. Ten tweede komen de (mannelijke) collega's van de dames vrij laat in actie: zij kennen de zelfstandigheid van deze vrouwen door en door, dus kijken wel link uit om hen direct als dames in distress te hulp te schieten. Een tikje vilein komen ze eigenlijk als mosterd na de maaltijd, en tegen die tijd hebben de vrouwen een bloedstollend etmaal achter de rug. En mocht je als lezer de onderlinge verhoudingen van collega's, vriendschappen en relaties niet helemaal oppikken: des te meer reden om snel een inhaalslag te maken met de eerste twee thrillers Live Bait en Monkeewrench.

Dead Run - P.J. Tracy
Uitgeverij Penguin


Bestel dit boek direct:


Dead Run
P.J. Tracy