Psychologische thriller die qua stijl doet denken aan het werk van Nicci French. De misdaad is niet gepleegd, maar de lucht is zwanger van dreiging.

Zonderlinge figuren

Na een fataal ongeluk van haar echtgenoot, blijft Rosa achter met haar twee kinderen Anna en Danny. Dat is een zware taak, want de kinderen zijn beiden aan het puberen, en hun groeistuipen worden verergerd door het gemis van en verdriet om hun vader. De kloof tussen moeder en kinderen wordt steeds breder, en juist door dat groeiende gebrek aan communicatie moet Rosa met machteloos toezien hoe haar dochter aanpapt met een zonderlinge figuur die vrijwel dagelijks onverklaarbaar voor hun huis postvat.

Macaber

Tegelijk met die sinistere vriendschap, beginnen zich macabere dingen af te spelen rondom het huis van Rosa. Ze treft dode dieren aan op haar stoep, en wat doet die rare vent toch steeds voor de deur. Ook voelt ze zich begluurd, en dat wordt bekrachtigd als ze op de school waar zij les geeft, in de torenkamer van de rector annex gladjanus, een telescoop ontdekt. Gelukkig is er een aimabele rechercheur die zich met haar zaak bezig houdt, en die toevallig ook een kamer wil huren in haar huis.

Rammelende apotheose

Dat moet Rosa een veilig gevoel geven, maar niets is minder waar. Cork doet het tot dusver heel erg goed met het creëren van een paranoia sfeer in een buitenwijk. Buurten waar je in de regel goed met je buren kan opschieten, elkaar groet op straat en medeleven ontvangt als je persoonlijke tragedies te verstouwen hebt. Dat Cork in die (kind)vriendelijke setting toch een akelige teneur weet in te bouwen zonder al te veel toeters en bellen, is een knap staaltje schrijven. Maar net als in een horrorfilm waar de horror opeens geen impact meer heeft als het monster geopenbaard wordt, verslikt Cork zich in haar eigen opzet als blijkt waar Rosa's gevoel van onbehagen op gebaseerd was. Om daar de kracht van de thriller vast te houden, rukt ze wel erg veel hocus-pocus uit de kast en gaan mensen die zich tot dan toe normaal gedroegen, opeens op de Dr. Jekyll & Mr. Hyde-toer. Jammer hoor, want tot zeker op de helft trok Cork de kar op een manier die Nicci French naar de kroon steekt.

Obsessies - Vena Cork
Uitgeverij Unieboek BV


Bestel dit boek direct:


Obsessie
Cork, V.