Beetje merkwaardig science fiction boek dat als jeugdboek is opgezet, maar toch iets te veel wrede elementen heeft voor jonge maagjes.

Weeshuis

Satellietstad is een duister toekomstoord, gebaseerd op geavanceerde technologie en onder het bewind van een totalitair systeem dat veel grimmige geheimen herbergt. Een van die geheimen is het Clarissa Frayne Institute, een weeshuis voor jongeren die niemand wil. De wezen hebben geen enkel recht, en dienen voornamelijk als proefkonijn voor nieuwe medische vondsten. Kortom: ze hebben een rotleven. Het is logisch dat Kosmo Heuvel, een veertienjarige wees, uit het instituut ontsnapt waar hem een gewisse dood wacht.

Adventure

Als door een buitenkansje kan hij op een dag aan zijn sadistische bewakers ontsnappen. Satellietstad kent vele gevaren voor loslopende kids, en als Kosmo bijna van de ene ellende in de andere terechtkomt, wordt hij op het nippertje gered door een piepkleine bende jonkies die zich De Supernaturalisten noemen. Zijn houden zich schuil in een gebouw voor politie en overheid, zijn redelijk bewapend en gaan elke avond op pad om blauwachtige wezentjes (geen Smurfen) te executeren die erop gericht zijn het leven uit mensachtigen te zuigen. De taak die De Supernaturalisten zich hebben opgelegd is een zware, maar nog niet half zo zwaar als ze ontdekken welke duistere geheimen nog meer schuilen in de catacomben van het systeem.

B-film setting

Qua opzet is De Supernaturalist helemaal zo gek niet. De jongeren in het verhaal zullen tot de verbeelding spreken, met hun spannende avonturen in een futuristische wereld die soms wel op een compugame lijkt. Alleen heeft de auteur geen bijster vloeiende pen, dus komt het verhaal wat geforceerd over. Vaak doen de settings ook denken aan die van een B-film, waar losgeslagen, rivaliserende schurkjes met bandana's en metalen hanenkammen ruwe vechtpartijen en racewedstrijden houden. En Colfer's verstrekkende toekomstmuziek over mensen die extreem verbouwd zijn met plastische chirurgie of advocaten die excessieve technieken hanteren, zal menig jonkie boven de pet gaan. Of ze moeten natuurlijk perfect op de hoogte zijn van het huidige Amerikaanse model, want het systeem in Satellietstad is zoals dat model maar dan in de extravagant overtroffen trap. Een beetje zoals Escape from L.A., die campy opvolger van Escape from New York, met Kurt Russell als underground-hero Snake Plissken. Maar de humor uit dat scenario ontbreekt in De Supernaturalist. Dit is allemaal bloedserieus en heel erg spannend bedoeld.

De Supernaturalist - Eoin Colfer
Uitgeverij Vassalluci


Bestel dit boek direct:


The Supernaturalist
Eoin Colfer