Mystieke thriller waarin de mysterieuze brief van ene Junius, eeuwen terug geschreven, een sleutelrol speelt bij moordzaken anno nu

In de proloog wordt de huiveringwekkende dubbelmoord beschreven die alle betrokkenen decennia in zijn greep zal houden. In het Engelse plattelandsstadje Avebury wordt een piepjong meisje een auto ingetrokken door onbekenden. Haar zusje probeert de auto te stoppen, maar zij wordt overreden en is op slag dood. Het meisje wordt nooit meer teruggevonden. Wie wilde haar ontvoeren en waarom?

Ruim 20 jaar later is er nog altijd geen licht op de zaak geworpen, maar twee mannen wagen het om de cold case weer op te rakelen. Het zijn David Umber, die getuige was van het drama in Avebury, en George Sharp, de rechercheur die indertijd op de zaak zat.

Junius

De link tussen Umber en de ontvoeringszaak is puur toeval, zo lijkt. Umber was indertijd student geschiedenis, en zijn afstudeerproject was Junius: een satiricus en fanatiek schrijver van ingezonden brieven. Zijn studieproject bracht hem naar Avebury omdat een onbekende hem inzicht in Junius's handel en wandel had beloofd. Die informant komt nooit opdagen, maar in plaats daarvan is Umber wel getuige.

Schuldgevoel

Er is nog een reden waarom de mannen weer in de zaak duiken. Sally, de nanny van het ontvoerde meisje, trouwt later met Umber. Haar schuldgevoel drijft hen uiteindelijk uit elkaar en haar de dood in. Bovendien heeft rechercheur Sharp een brief gekregen van Junius, die aanknopingspunten biedt voor de onopgeloste zaak.

Tragedies

De Juniusbrieven is een fraai psychologische thriller die voornamelijk gaat over mensen die met hun verleden in het reine proberen te komen. De dood van een kind, hier zelfs twee, en de zelfmoord van een geliefde zijn daarvoor loodzware motieven. Daardoor is het boek ook een tikje zwaar op de hand, met deze stoet aan sombere mensen die ieder hun eigen leed te verwerken hebben. En ietwat vilein bouwt Goddard zijn verhaal ook zo op, dat elke sleutel naar de oplossing van het raadsel uit het verleden een nog grotere tragedie in het heden oplevert.

Het knappe is dat je ondanks al die doem juist steeds nieuwsgieriger wordt naar de ontknoping. Zoveel leed moet ergens toe leiden, maar deze personages hebben eerst een zware pelgrimstocht te verstouwen. En mocht die geheimzinnige briefschrijver van eeuwen terug enigszins rieken naar de uitermate populaire Da Vinci Code: Goddard's boek lijkt niets op deze Indiana Jones-luchtige avonturenthriller.

In De Juniusbrieven is het Brits, mistig slecht weer; er zijn geen weelderige musea of mooie meiden, geen hippe gadgets, geen Triviant-weetjes of opgeklopte verhaallijnen. Het is gewoon een goed boek, en dat het zo competent vertaald is scheelt alles.

Robert Goddard - De Juniusbrieven. Uitgeverij Bzztôh.