Uitstekende thriller van Compton, die met haar vorige The 37th Hour detective Sarah Pribek introduceerde. In haar tweede boek moet Pribek dealen met de gevolgen van de case uit het eerste, en daarbij kondigen zich weer nieuwe cases aan

Detective Sarah Pribek, een jonge detective, heeft een paar zwaarden van Damocles boven haar hoofd hangen. Internal Affairs zit haar op de huid vanwege de mysterieuze dood van een misdadiger (om wie niemand zou treuren: maar wet is wet). Haar echtgenoot, ook bij de politie, zit een gevangenisstraf uit, en twee nieuwe zaken brengen haar in persoonlijke problemen. Een arts die niet bonafide zijn werk zou doen maar een allersympathiekste man blijkt te zijn, en de verdwijning van een jonge knul.

Vermist

Die jonge knul, Aidan, wordt als vermist opgegeven door zijn zusje Marlinchen. Hun moeder is al lang geleden overleden, en de vader zit na een beroerte in een verpleegtehuis. Marlinchen is nog net niet meerderjarig, maar heeft de zorg voor de jongere broertjes op zich genomen en dat doet ze goed.

Pribek overtreedt de regels door hen niet bij de overheid aan te geven maar zelf zolang een oogje in het zeil te houden. Daardoor komt ze dichter bij deze familie te staan, en weet ze de echte waarheid omtrent Aidan boven tafel te krijgen.

Bonafide praktijken

En dan is er nog de case met Cicero Ruiz, de arts die zonder papieren zijn praktijk voert vanuit zijn huis. Zijn verhaal blijkt een stuk erudieter te zijn dan bij Pribek aanvankelijk werd gerapporteerd, en daarom kneedt ze ook hier de regels een beetje. Die werkwijze maakt Pribek tot een hopeloos drama voor haar meerderen, maar de titel van het boek is effectief.

Compton weet de lezer makkelijk achter Pribek en haar methodes te krijgen: een bikkel van een meid zonder ideologische kantjes, maar die ook beseft dat een wetboek niet voor elke individuele zaak 100% rechtvaardigheid kan garanderen.

Human touch

Maar die human touch blijft, alhoewel uitermate belangrijk, ondergeschikt aan de superieur spannende plotlijnen. Compton heeft nu twee literaire thrillers afgeleverd die haar subiet in het topsegment van dit genre plaatsen. Met humor, knap speurwerk, psychologisch inzicht, een hoge moraal, tikje eigenwijsheid, moed en een geweten is haar Pribek een verrukkelijk personage. Voor nog heel veel meer boeken, is te hopen.

Sympathy Between Humans - Jodi Compton. Uitgeverij Nilsson & Lamm.