Literaire thriller die zich afspeelt in 1924 in Palestina, decennia voor de oprichting van de staat Israël. Ook toen al stonden de partijen tegenover elkaar.

Palestina

In het licht van de huidige gebeurtenissen hoeft niemand nog extra uitleg over de complexe situatie in het Midden Oosten. De nieuwe roman van Wilson herinnert ons eraan dat de waarheid nog ingewikkelder is dan wat we via de headlines geserveerd krijgen. Een Palestijnse Affaire, Wilson's tweede historische boek, brengt ons terug naar die woelige periode van het interbellum, tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De Britten houden Palestina onder een provisorisch mandaat. Hun opdracht is het oprichten van een joodse staat, en tegelijkertijd proberen de Engelsen en ook de Arabieren tevreden te houden. Een taak die toen net zo moeilijk lag als tegenwoordig.

Zoals Wilson in zijn thriller beschrijft, waren de meningen verdeeld over die joodse staat. Zionisten in Palestina en Engeland gooiden hun gewicht in de strijd, terwijl orthodoxe joden bleven volhouden dat het aan God zelf was om hen een natie te geven.

Moord

Een Palestijnse Affaire begint met de moord op een Nederlandse, orthodoxe jood, die extra olie op het vuur gooit. Hij rent bloedend de tuin in van Mark Bloomberg en zijn vrouw Joyce. Bloomberg is een seculiere jood en kunstschilder uit Londen, die zich met zijn wufte vrouw in Palestina heeft gevestigd vanwege een opdracht. Joyce is een would-be jodin die de zionisten in alles wil bijstaan. Wat Mark ooit voor zijn vrouw gevoeld heeft: door de dood van zijn moeder, de oorlog en zijn tanende carrière is er weinig meer van over. De rechercheur die belast is met het onderzoek, Robert Kirsch, wordt verliefd op Joyce. Voor Mark brengt de gruwelijke moord weer herinneringen terug die hij eigenlijk trachtte te vergeten in Palestina.

Reputatie

Naarmate het onderzoek vordert, ontrafelt Kirsch stukje bij beetje de achtergrond van de vermoorde man. Zowel zionisten als Arabieren zijn content dat ze van de lastpak af zijn, en zijn reputatie achteraf besmeurd. Kirsch ontdekt dat deze zaak alles te maken heeft met de complexe situatie waar de beide partijen in verwikkeld zijn. En als hij dichtbij de waarheid komt, zijn de Britten er als de kippen bij om omwille van de goede orde de waarheid achter slot en grendel te houden.

Thema

Wilson gaat er wel van uit dat de lezer een basale kennis heeft van Palestina rond die tijd. Hij gaat dieper in op personages dan op de achtergronden, maar anderzijds zijn het de mensen zelf die de geschiedenis maken, dus die keuze is gerechtvaardigd. De moordzaak, de romances, de tragiek van een versleten huwelijk, de conflictueuze situatie - Wilson verwerkt het alles in een broeierig, kundig verhaal waarin het thema duidelijk naar voren komt: iedereen wil gewoon een veilige plek waar ie zich thuis kan voelen. Wel had die vertaling iets soepeler gekund. Het gladde Engels van Wilson lijkt soms wel tot op de letter omgezet, en dat stroeve resultaat wreekt zich iets te vaak.

Jonathan Wilson - Een Palestijnse Affaire
Uitgeverij Sirene


Bestel dit boek direct:


Een Palestijnse Affaire
Wilson, J.