Duf boek over moderne manieren door een Franse miep die voor een damesblad werkt; dan weet je al genoeg. Illustraties van Marie Perron zijn heel soms 'n beetje leuk.

Merci

De complete titel luidt: Moderne Manieren voor de 21ste Eeuw. Fontanel moet bij zichzelf bedacht hebben dat de wereld wel wat fatsoen kon gebruiken, en komt hier met een baaierd aan adviezen hoe je te gedragen. Op alfabetische volgorde werkt ze het lijstje af: eten, drinken, praten, zitten, pootjes geven. Hoe het vroeger was, en hoe het nu moet. Merci beaucoup, Madame Fontanel. Als iedereen dit leest en zich eraan houdt, zijn de problemen de wereld uit. Velen voor u hebben hetzelfde geprobeerd, en zijn al van een koude kermis thuisgekomen. En dat waren mensen met wel wat meer in hun mars dan een prutbaantje voor zo'n leeghoofdige damesglossy.

Wolfskinderen

Het ergste is nog dat Fontanel niet weet wat humor is of daar een heel eigen opvatting over heeft. Als ze het Filosofisch Woordenboekje van wijlen haar landgenoot Voltaire eens had nagelezen in plaats van in magazines te bladeren, had ze nog wat op kunnen steken over humor en inzicht. Fontanel heeft niemand iets te bieden, of het moet een wolfskind zijn dat van toeten noch blazen weet. Daarnaast komt het boek nogal dommig en bemoeizuchtig over. "Begin niet al aan het brood en boter voor de eerste gang is geserveerd" en "Rommelen in de wasmand van je gastheer is uit den boze." Oh echt? En dat brood gaat erin hoor, als restaurantgasten trek hebben.

Kwettermeuk

Het is al erg genoeg dat er elke maand miljoenen glossy's van de persen rollen, vol gelijkgeschakelde prietpraat en met coverteksten die zowat gerecycled lijken te worden in dat blaadjescircuit. Dat moet Fontanel op het idee hebben gebracht dat lezers dit soort kwettermeuk ook wel zullen waarderen. Het ergste is dat ze daarin nog wel gelijk kan hebben ook, al is in de eerste de beste carnavalskraker meer spitsvondigheid te vinden dan in dit hele etiquetteboekje bij mekaar.

Moderne Manieren voor de 21ste Eeuw - Sophie Fontanel & Marie Perron

Uitgeverij Sirene


Bestel dit boek direct:


Moderne manieren van de 21ste eeuw
Fontanel, S.