Een jong meisje met geheugenverlies en de brute moord op een lid van een motorbende: twee ongebruikelijke zaken voor de politie in Algonquin Bay, North Ontario. Is er een link?

Law & Order

Giles Blunt woonde jaren in New York waar hij scripts schreef voor de televisieserie Law & Order, die zich in de Big Apple afspeelde. Nadat hij zich vestigde in Canada, raakte hij net zo vertrouwd met het dromerig afgelegen gebied in Canada, en hij weet ook hier weer de lokale sfeer trefzeker neer te zetten. Black Fly Season is een opmerkelijke thriller die zich in deze streek afspeelt, en waarin van zowel de detectives als van de getuigen en misdadigers een psychologisch interessante karakterschets wordt gegeven.

Gaatje in het hoofd

De detectives zijn Cardinal en zijn vrouwelijke sidekick Delorme. Er is een onuitgesproken aantrekkingskracht tussen hen twee, maar beide cops zijn te zeer met hun werk bezig om er iets mee te doen. Het is aan hen om het raadsel van het roodharige meisje op te lossen, dat aan geheugenverlies lijdt. Nader onderzoek wijst uit dat ze een kogel in haar hoofd heeft. Tegelijkertijd wordt het gruwelijk verminkte lijk aangetroffen van een lid van een motorgang, dat een onneembare vesting is van eigen codes en afspraken - iets waarmee we door het recente proces van de Nomads niet geheel onbekend zijn.

Kloof

Een van de grootste verdiensten van Black Fly Season is hoe Blunt de gigantische kloof tussen alle uitgezette lijnen bij elkaar weet te brengen. Dat zijn natuurlijk in de regel de detectives die stukje bij beetje de puzzelstukjes bij elkaar sprokkelen. Blunt weet heel lang drie of vier op zichzelf staande verhalen te vertellen, waarbij je als lezer het idee krijgt dat je een paar boeken door elkaar zit te lezen. Meest fascinerende personage is die van Red Bear, een sjamaan met indiaanse roots die de spirituele krachten van zijn voorouders gebruikt om een drugsimperium op te bouwen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan vast, en die blijkt uiteindelijk bloedstollend te wezen.

Medium

Van thrillers wordt wel eens gezegd dat ze het medium bij uitstek zijn om een beeld te krijgen van steden, landen, gebieden, provincies: en Blunt is een van de schrijvers die hierin excelleert. Het is een merkwaardige plek, daar bij Algonquin Bay. Mensen zijn anders, het detectivewerk is anders, de tradities zijn anders: en er zijn in bepaalde seizoenen zo veel zwarte vliegen dat de recherche er als de kippen bij moet zijn om nog een identificeerbaar lijk te vinden. Sinister verhaal, ongebruikelijk ook, maar het is uiterst onderhoudend.

Black Fly Season - Giles Blunt
Uitgeverij Nilsson & Lamm


Bestel dit boek direct:

Blackfly Season
Giles Blunt