Hier valt niet tegen te researchen: met zo veel gemak en autoriteit schrijf je alleen als je zoiets zelf hebt meegemaakt. Het eerste deel lag echt heel dicht bij de herinneringen van Lethem, terwijl hij de tweede helft uit zijn duim heeft moeten zuigen.

Oog voor detail

De eerste helft van The Fortress of Solitude leest als een droom: met een ongeëvenaard oog voor detail beschrijft Jonathan Lethem het leven van zijn jonge held Dylan Ebdus in het Brooklyn van de vroege jaren zeventig. Daar valt niet tegen aan te researchen: met zo veel gemak en autoriteit schrijf je alleen als je iets zelf hebt meegemaakt. En inderdaad: Lethem komt zelf uit Brooklyn, en hij moet ongeveer van Dylan's leeftijd zijn. Knap is de afwisseling tussen het interne en het externe: Dylan's onzekerheden, angsten en vooroordelen in een raciaal verdeelde wijk worden afgewisseld met uitgebreide beschrijvingen van de spelletjes die de jongens spelen, de strijd tussen brave schoolgangers en losgeslagen straatjongeren, de muziek die onlosmakelijk met deze periode verbonden is.

Bedacht

Het tweede deel speelt zich een jaar of twintig later af. Dylan is naar de westkust verhuisd en is als pop- en rockjournalist redelijk succesvol. Hij hoort verontrustend nieuws over zijn vroegere beste vriend en reist terug naar zijn oude wijk, die hij nu met geheel andere ogen bekijkt. Opvallend genoeg verliest de roman, die zo monumentaal van start was gegaan, hier een groot gedeelte van zijn charme en vitaliteit. De sprankeling is eraf: de gebeurtenissen verrassen niet meer, en het lijkt plotseling sterk op 'bedacht' en op 'literatuur', terwijl de ontwikkelingen in het eerste deel zo direct en urgent waren: alsof er geen andere werkelijkheid of schijnwerkelijkheid mogelijk was.

Duim

Je kunt niet anders dan concluderen dat dat eerste deel echt heel dicht bij de herinneringen van Lethem lag, terwijl hij de tweede helft uit zijn duim heeft moeten zuigen. Kortom: vraag de boekhandelaar of u alleen die eerste helft mag kopen. Als hij nee zegt (en wees daar op voorbereid): toch doen. Die eerste 290 pagina's zijn de prijs van een heel boek wel waard.


Bestel dit boek direct:


The Fortress of Solitude
Jonathan Lethem