Verzameling interviews door Catherine Keyl met succesnummers onder de allochtonen: fotografie van Patricia Steurs.

Sympathiek

'Maar de meeste allochtonen deugen wel' is zowat de standaardzin waarmee elk negatief bericht over hen wordt afgesloten. Catherine Keyl wilde een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke problemen in Nederland, en deed dat met dit sympathieke initiatief: een reeks interviews met Nederlanders met onder meer Marokkaanse, Surinaamse, Indiase, Turkse achtergrond, die veel tot heel veel succes hebben, ofwel: they made it in Holland.

Eclectisch

Het is geen onaardige bundel geworden, en eclectisch is ie zeker. De geïnterviewden variëren van politici tot Bekende Nederlanders, van musici tot zakenmensen. Maar het is wel spijtig dat Keyl overwegend met degenen heeft gesproken die al uitentreuren hun verhaal verteld hebben. Ayaan, Ali B., Rocky Tuhuteru, Spong, Raymann, Sylvana, Humberto Tan, Lonny, Ebru, enzovoorts. Stuk voor stuk mensen die inderdaad als allochtoon succes hebben geboekt, maar wier levens, carrières en meningen ook al door zovele media al op allerlei verschillende manieren zijn uitgemolken, dat de lezer zich afvraagt wat dit boek voor nieuws kan brengen.

Nieuwe Nederlanders

Dat 'nieuwe' zal ook niet de bedoeling geweest zijn van Keyl, maar toch is het een beetje een zwaktebod dat ze te veel in het geijkte kringetje is blijven hangen. Waarom niet afgeweken van de ingesleten paden? Niet dat deze mensen niet interessant zijn, maar die slotzin achter de negatieve berichtgeving wordt niet voor niets door het merendeel van de Nederlandse bevolking beaamd: wij allen kennen geslaagde allochtonen uit onze eigen (in)directe omgeving. Die jongens aan de TU in Delft, die een dynamisch, vooruitstrevend ontwerp voor de moskee in Rotterdam hadden ingediend (die helaas ten faveure van het oubollig traditionele project is afgewezen).

Of de vrolijke, trendy DJ's met lievelingsstad New York. De bikkels die zich een slag in de rondte werken om hun studie leraar Nederlands te financieren. IT-specialist Abdul die het (autochtone) personeel van een postbank wegwijs maakt in een nieuw computersysteem. They made it too, and they make Holland. Ver uitstijgen boven de middenmoot, veel geld verdienen, beroemd zijn: tsja, het is leuk voor de mensen uit Keyl's boek. Maar het is net zo belangrijk om eens te laten zien dat de bulk van de nieuwe Nederlanders allang meedraait: en dat is met soms een beetje meer, soms een beetje minder succes. Net als iedereen in Holland.

Made in Holland - Catherine Keyl/Patricia Steur
Uitgeverij P.S. Items


Bestel dit boek direct:


Made in Holland
Catherine Keyl