Heftige thriller met nog minder voorspelbare dingen dan in een optreden van Tommy Cooper: alleen is die om te lachen, en krijg je van dit boek soms klamme handen.

Vrijgezellengrap

Het verhaal begint met een vrijgezellenavond. Vijf vrienden drinken zich klem, en dan is de aanstaande bruidegom Michael zwaar de pineut. Hij onthaalt namelijk zelf zijn vrienden op hun bachelors avondje op de grofste grappen, en zijn maten achten het payback-time. En hoe. Michael wordt in een kist gestopt, onder de grond begraven, en zijn buddy's laten hem achter met een luchtkanaaltje en een walkietalkie. Geweldige grap, maar niet heus, want dan gaat het goed mis. Het bezopen viertal krijgt een fataal auto-ongeluk, en dan ligt Michael daar onder de grond.

Molensteen

Vanaf daar lezen de beschrijvingen van Michael's status quo in die kist alsof er een molensteen op je borst ligt. Levend begraven worden is natuurlijk een primaire angst bij zowat iedereen, dus het uitgangspunt van deze thriller is een uiterst originele van Mr. James. Maar iets minder beklemmend had ook wel gemogen. Toch heeft de auteur op dat moment nog niet eens al zijn kruit verschoten. Want er is een zesde vriend in het spel: Michael's businesspartner Mark. Die was op de hoogte van het plan, hoort van het dodelijke ongeluk, maar hij is ook stikjaloers op Michael's succes en bovendien smoorverliefd op zijn aanstaande vrouw Ashley.

Detective

Roy Grace is de detective die op de zaak wordt gezet. Een fantastisch uitgewerkt personage: met lichte wrevels, veel hersens, mensenkennis, en uiteraard een vrouwloos bestaan want welke echtgenote houdt het uit met iemand die zo is toegewijd aan zijn werk dat hij nachten doorspeurt. Grace racet tegen de klok om Michael terug te vinden, en heeft zo zijn bedenkingen over Mark en Ashley. Het is bijna 500 pagina's zenuwslopende spanning, maar wie dacht dat met Michael's ondergrondse verblijf het ergste leed was geleden, heeft het mis. Als een tovenaar met het grimmigste gevoel voor humor gooit James er schep op schep bovenop. En toch wordt het nergens too much. Helemaal te gek, deze thriller.

Dead Simple - Peter James
Uitgeverij Nilsson & Lamm


Bestel dit boek direct:


Dead Simple
Peter James