Biografie van de eigenzinnige telg Peggy Guggenheim uit de steenrijke Guggenheim-dynastie: zij was verzot op moderne kunst - en op diens scheppers.

Duits-joodse kringetje

In 1898 wordt Peggy Guggenheim in New York geboren. Ze leidt een teruggetrokken leven in het gesloten (en puissant rijke) Duits-joodse circuit, waar het bonton was om in eigen kringetje te blijven hangen. Peggy voelde daar niets voor en zette koers naar Europa, waar volgens haar echte kunst en vrijzinnigheid te vinden was. En dat was ook zo, maar haar flink gevulde portemonnee legde haar ook geen windeieren.

Echtgenoot

Aanvankelijk heeft Peggy nog te lijden onder de beschermde opvoeding die ze heeft genoten. Ze is onzeker, gevoelig en kwetsbaar: vooral de dood van haar vader (op de Titanic) trof haar diep. Zo kwam het dat ze compleet onder de voet werd gelopen door haar eerste echtgenoot Laurence; een schrijvende zuiplap die gewelddadig werd als hij te diep in het glaasje had gekeken - en dat was zowat elke dag. Jaren lang leefde ze met deze bruut, totdat ze voldoende moed en zelfvertrouwen bij elkaar had gesprokkeld om hem aan de kant te schuiven. Met hem kreeg ze twee kinderen: dochter Pegeen en zoon Sindbad.

Geurvlag

In deze gedetailleerde biografie, waarvoor Dearborn diep de familiearchieven mocht induiken, wordt Peggy's leven beschreven. Zij is een interessante vrouw, en de circle of friends waarin zij verkeerde is een waar feest voor kunstliefhebbers. Peggy had bijkans de hele Europese geurvlag aan moderne kunstenaars en denkers uit die tijd over de vloer, zoals Beckett, Duchamp, Pollock, Rothko, Chagall, enzovoorts. Van hen had ze werken in haar eigen kunstcollectie, die ze na haar vele omzwervingen een plek gaf in haar weelderige palazzo in Venetië, dat ze tot museum verbouwde.

Sociaal bewogen

Naast die artistieke hartstocht, droeg Peggy ook de arbeidersbewegingen van weleer een warm hart toe. Zowel haar vrienden als mensen die vochten voor sociale vooruitgang, konden rekenen op haar gulheid - al werd haar ook merkwaardig genoeg gierigheid toegeschreven. Hierover weet Dearborn grappige anekdotes op te dissen, evenals over Peggy's reeks minnaars. Maar de locaties waar de Guggenheimse en aanhang verbleven spreken in dit boek het meest tot de verbeelding. Ze zat in landhuizen in Zuid Frankrijk, in beau monde oorden als Sankt Moritz en Saint Tropez, in cultuurhaarden als Parijs en Venetië. Al dit maakt deze biografie tot een heerlijk boek over een boeiende vrouw die leefde in een periode waarin baanbrekend artistiek werk werd gecreëerd in Europa. En die steeds beter in haar element kwam naarmate ze voorgekauwde opvattingen over kunst, seksualiteit en de moraal los kon laten en haar eigen koers uitzette.

Minnares van het modernisme - Mary V. Dearborne.
Uitgeverij Sirene.


Bestel dit boek direct:


Minnares van het modernisme
Dearborn, M.V.