Zeer fraai geïllustreerde uitgave van een kort verhaal dat Paul Auster in 1990 schreef voor de New York Times.

Writer's block

"Of ik een kerstverhaal wilde schrijven," zo begint Auster dit boekje. Hij overwoog eerst om dit verzoek van de uitgever van de New York Times te weigeren, maar die liet zich geen nee verkopen. Na veel bidden, smeken en wat zachte dwang stemde Auster toe, en werd daarna prompt geveld door een writer's block. Kerstmis, wat had hij ermee? Niets dus, en de inspiratie was net zo ver te zoeken als een McDonald's in communistisch Rusland. Maar een schrijver als Auster is niet voor een gat te vangen.

Carmiggelt in N.Y. City

Dit hele proces is in het verhaal opgenomen, en gaandeweg krijgt het boekje een on-Austerse, bijna Carmiggelt-achtige strekking. Auster bezoekt Auggie Wren, de uitbater van een tabakszaakje waar de auteur al vaker ideeën vandaan heeft gesleept (zoals voor het filmscenario van Smoke en Blue In The Face). Eerst laat Wren hem zijn fotocollectie zien, wat al een mooie anekdote op zich is. En dan vertelt Auggie hem in ruil voor een lunch - een broodje pastrami met mosterd natuurlijk, dit is New York ten voeten uit - een kerstverhaaltje.

X-mas Spirit

Het werd een kerstverhaal zonder Santa Clause, jinge bells of bomen versierd met engelenhaar en ballen. Maar wel een verhaal over de spirit van de kerst, met een verloren portemonnee, een oude vrouw en een onverwacht kerstdiner voor twee. Simpel, zonder opsmuk, soms zelfs ontroerend in alle eenvoud, en toch met dat vleugje magie waar Auster patent op heeft. En mede door de prachtig jazzy illustraties van de Argentijnse kunstenaar Isol, is het een alleraardigste, charmante, zij het kleine uitgave (35 pagina's).

Auggie Wren's Christmas Story - Paul Auster.
Uitgeverij Nilsson & Lamm.


Bestel dit boek direct:


Auggie Wren's Christmas Story
Paul Auster