Mystieke thriller waarin Straub wederom auteur Timothy Underhill opvoert: Underhill krijgt de opdracht om een fout uit zijn vorige boek te herstellen

Zinsbegoocheling

Straub houdt van het paranormale. Voor zombies, vleermuizen en rammelende kettingen ben je bij hem aan het verkeerde adres, maar het creëren van hallucinerende situaties beheerst hij tot in de puntjes. Lang houdt hij de lezer voor het lapje door te suggereren dat stress, oververmoeidheid, traumatische gebeurtenissen of zinsbegoocheling de oorzaak kunnen zijn voor de magische ontwikkelingen die in dit boek stevig op stoom komen.

Levende doden

Het onbenoembare klinkt aanvankelijk ook zo logisch. Underhill heeft op jonge leeftijd zijn zusje April verloren, en het verlies knaagt nog immer aan zijn emoties. En zoals iedereen die een dierbare heeft verloren, is het beslist niet vreemd als men soms denkt op straat of in de metro een flits van die overledene gewaar te worden. Datzelfde loopje, datzelfde haar; je weet dat het onmogelijk is, maar toch sta je even verbijsterd stil. En zulke flashes heeft Underhill aan de lopende band met April, totdat het metafysische zich echt lijkt te consolideren.

Willy Patrick

Tegelijkertijd beschrijft Straub het relaas van Willy Patrick: een jonge vrouw, ook schrijfster, die worstelt met het dramatische verlies van haar dochter en echtgenoot, jaren terug. Ze staat op het punt om te trouwen met de enigmatische zakenman Michael Faber, maar heeft te kampen met dwangmatige handelingen om de tragedie van haar gezin ongedaan te maken.

Complexe plot

Ergens ontmoeten deze twee hoofdpersonages elkaar. Geoefende thriller-lezers zullen al aanvoelen hoe de vork in de steel zit, maar desondanks heeft de ontmoeting een verrassende wending. Dat is halverwege het boek, en dan is het aan Straub's meesterlijke pen om die nieuwe situatie overtuigend in de teugels te houden. Dat lukt hem ook. Temeer daar hij een complexe plot heeft neergezet waarbij de zijsporen de spanning erin houden. Underhill's waanbeelden krijgen definitief vaste vorm, die verband houden met een verhaal dat hij eerder heeft geschreven: een verhaal waarvoor zijn zusje model stond, en het is niet altijd verstandig om te sollen met de doden. Underhill en Willy zijn tot elkaar veroordeeld, en hebben tegelijkertijd elkaar hard nodig om uit handen te blijven van de meest absurde seriemoordenaar in Straub's oeuvre.

In The Night Room - Peter Straub
Uitgeverij Nilsson & Lamm.


Bestel dit boek direct:


In the Night Room
Peter Straub