Het duo Lynley en Havers is weer terug, deze keer om een seriemoordenaar te vangen die het op jonge jongetjes in Londen heeft voorzien.

Back on track

Wie het oeuvre van Elizabeth George kent, loopt blind naar de boekhandel om haar nieuwste boek aan te schaffen - ondanks dat haar laatste twee van mindere kwaliteit waren. Lynley leek warempel vrijwel helemaal van het toneel verdwenen, en in de voorlaatste was het voornamelijk zeurpiet Deborah (een van George's vaste personages) die opeens het speurwerk voor haar rekening nam. Het was geen George zoals we haar kennen: net zoals bij Alex van Warmerdam, die in Grimm de Hollandse polder achterliet en met zijn cast wat ontheemd door Spanje zwierf.

De cast

Maar Lynley en Havers zijn nu weer samen terug, en dat zal bij de fans gulden herinneringen oproepen aan hun fabuleuze teamwork voor Scotland Yard waarbij hun karakteristieke tegenstellingen hen tot voordeel strekten. Voor niet-kenners: Lynley is een aristocratische, aantrekkelijke Brit, met Bentley en Butler, Havers is de plompe, botte detective wier boerenslimheid een waardevolle aanvulling is op Lynley's sophisticated stijl.

Raciale rampen

In With No One As Witness is er weer een moord gepleegd. De jonge Kimmo is het slachtoffer, en dan blijkt dat er al 3 soortgelijke moorden in de dossiers van het politiekorps opgeborgen zitten. George voegt een delicate laag aan deze thriller toe, want de reden waarom dit niet eerder was opgevallen was omdat die eerste drie geen blanke jongetjes waren. Om de blunder te compenseren, zet de dubieuze chef van Lynley en Havers vliegensvlug de zwarte detective Nkata (ook een oude bekende) op de zaak.

Plotten alom

Let the show begin. Havers staat nog steeds op het zijspoor dat haar faux pas uit een eerder boek haar opleverde. En alsof de ongrijpbare serial killer de speurneuzen al geen kopzorgen genoeg baart, moet Lynley opboksen tegen een mediageile chef, raciale spanningen en de zorgen om zijn zwangere vrouw Helen. Het is George ten voeten uit, in zo'n 650 pagina's waar fans hun hart kunnen ophalen. Zelfs als de schrijfster een van haar beschermelingen (personages) een inktzwarte rol in het verhaal toebedeelt. Een spoiler is hier not done natuurlijk, maar het was even adem happen bij deze apotheose. Maar de killer op wie de klopjacht is ingezet, is er dan ook een van de akeligste soort.

Elizabeth George - With No One as Witness
Uitgeverij Nilsson & Lamm.


Bestel dit boek direct:


With No One As Witness
Elizabeth George