Béa Gonzalez - De bitterzoete smaak van tijd

Drie generaties vrouwen in een klein Spaans dorpje spelen de hoofdrol in Gonzalez' streekroman.

Leentjebuur

Gonzalez wordt in de pers vergeleken met Allende en Marquez, en het moet gezegd dat De Bitterzoete Smaak van tijd overeenkomsten vertoont met Het Huis met de Geesten (Allende) en 100 Jaar Eenzaamheid - maar dan in de zin van leentjebuur. De vrouwendynastie Encarna en hun sores met mannen is vintage Allende, terwijl de rijke folklore van het dorpsleven doet denken aan het denkbeeldige stadje Macondo uit de roman van Marquez.

Spaans dorpsleven

Gonzalez komt een heel eind met haar soepele pen en rijke fantasie, maar het niveau van bovengenoemde schrijvers haalt ze niet. Haar merites liggen op een heel ander terrein: zij coat het monotone leven in het afgelegen dorp Canteira in Spaans Galicië met een vernis van anekdotes, legendes, personages, culinaire verrukkingen, en het landschap. Al dit opgetekend met meer liefde dan de titel rechtvaardigt. Een sikkeneur met minder fantasie had een heel ander beeld van Canteira kunnen schetsen: een van benepen tradities, kwalijk geroddel en ontbering. Eigenlijk zoals Gloria, dochter van de derde generatie Encarna, tegen Canteira aankijkt, want de naar Canada geëmigreerde Gonzalez kijkt niet alleen door de roze bril van de melancholieke heimwee.

Iberische trots

Gloria is de kleindochter van de koele schoonheid Maria, bijgenaamd La Reina, die als een monoliet van Iberische trots een hotel leidt. Zij en haar zusters Cecilia en Carmen, en dochter Asunción leven manloos en verdienen veel geld met hun business: het maakt hen tot geliefde roddelobjecten in het dommelende dorp. Het zij Gonzalez vergeven dat zij deze vrouwen allen als excentrieke karakters neerzet: al te ijskoud, al te culinair bevlogen, al te esoterisch, en een die in haar gekte de schaduwen opzoekt van de realiteit. Toch wint haar verbeeldingskracht het van de gekunsteldheid.

Politiek in de coulissen

Waar Gonzalez niet helemaal in is geslaagd, is om de geschiedenis van Spanje in de twintigste eeuw in het verhaal te verweven. De opkomst van Franco, de communisten, de aansluiting bij Europa, het opbloeien van de democratie: ze worden te achteloos opgevoerd en hebben te weinig aansluiting met het verhaal. In de levens van de Encarna-vrouwen zelf verandert er te weinig, want de politieke schommelingen houden zij net zo afkeurend buiten de deur als de mannen, die volgens hen zonder uitzondering niet deugen. Voor een feministisch pamflet is het verhaal weer te bloemig, dus wat overblijft is een fijn leesbare streekroman zonder bezielende verrukkingen.

Bea Gonzalez - De Bitterzoete Smaak Van Tijd
Uitgeverij Sirene.


Bestel dit boek direct:


De bitterzoete smaak van tijd
Gonzalez, B.

Tip de redactie