Wilbur Smith - The Triumph of the Sun

Alweer een lijvige avonturenroman van de man met de gouden pen, die zich nu heeft gestort op een Britse kolonie aan de oevers van de Nijl.

British Empire

Het verhaal speelt zich af tijdens de heerschappij van Koningin Victoria, toen het machtige Ol' British Empire stinkend rijk werd van de koloniën wereldwijd. Aan de oevers van de Nijl vechten twee kapitaalkrachtige Britse families, de Courtneys en de Ballantynes, om de duiten en lokale invloed. En stuiten daarbij op verzet van de oorspronkelijke bevolking, die met Allah in hun kromzwaarden de bezetters te lijf gaan.

Kemphanen

Moeiteloos tovert Smith een fabuleuze episode uit de geschiedenis op papier. Zwaar geromantiseerd, dat wel: maar het is een makkie om je door zijn vertelkunst te laten meeslepen. Aan de Courtney-zijde staat Ryder aan het hoofd, aan de Ballantyne-zijde de militair Penrod. Zij bevechten elkaar om het fortuin, ze vechten tegen de machtige Arabische milities onder aanvoering van Osman Atala, en ze vechten om de gunst van de bevallige Rebecca, dochter van de Britse consul in Egypte. Al is deze keer de romantiek ver te zoeken, want van Arabische dekhengsten doen met hun supershlongs de Europese dames in katzwijm vallen, en seksacrobaat Penrod laat zich ook niet onbetuigd in diverse slaapkamers. Vermakelijk is dit crossculturele gebonk wel, al past het meer iets voor het Kroonkeuze-boek van ECI.

Gedetailleerd

Maar goed, Smith is nu eenmaal een man van details. Hij laat geen zuchtje wind passeren, geen fladderende zoom van een djellaba, geen gebroken tand om zijn personages en scènes fotografisch neer te zetten. En zoals zijn oeuvre aantoont, hij heeft zich wederom prima geïnformeerd. The Triumph of the Sun wordt opgesausd door allerlei uitheemse rituelen en tradities, met strijdtonelen en geschreeuw, met strategische zetten en tegenzetten. Het woestijnzand klontert van de stromen bloed die uit de gesneuvelden vloeien, en het water in de Nijl kleurt rood als bij de zeven plagen van Egypte.

Het is soms net zo weerzinwekkend als meeslepend, want de beschrijving van de openbare executies door de Arabische rechtspraak zijn akelig - temeer daar NRC-correspondent Joris Luyendijk nog niet zo lang geleden verslag deed van de actualiteit ervan. Daarom lijkt het aanvankelijk alsof Smith de theorieën van Bernhard Lewis over de islam in romanvorm heeft herschreven, met al dat strijdgeweld in naam van Allah, maar dat is onjuist: The Triumph of the Sun is een prima boek over kolonialisme, verzet, verraad, collaboratie, goeien en kwaaien: nou ja, het gebruikelijke zootje van mensen op deze aarde, waarover de zon telkens triomfeert.

The Triumph of the Sun - Wilburg Smith
Uitgeverij Nilsson & Lamm.


Bestel dit boek direct:


The Triumph of the Sun
Smith Wilbur

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie