Churchill's Hour - Michael Dobbs

Na Winston's War en Never Surrender is dit het derde deel in de trilogie van Dobbs over Winston Churchill.

Bulldog

Inmiddels is het 1941, en Londen is in een precaire situatie beland. Bulldog Churchill liet zich niet zoals Chamberlain stroop om de mond smeren door Hitler, en verklaarde Duitsland de oorlog. Maar het Britse rijk staat er qua financiën en wapens slecht voor, en lastigste is: ze staan alleen. In dit boek draait het vooral om Churchill's verwoede pogingen om de VS aan zijn zijde te krijgen die - zoals bekend - geen interesse hadden om nog meer Amerikaanse levens te offeren aan dat oude continent dat maar niet ophield met oorlog voeren.

Britse struggle

Ondertussen voeren de Duitsers elke nacht bombardementen uit op Londen, Coventry, Bristol en andere steden, en legt het Britse parlement hun PM het vuur aan de schenen. Maar Churchill is nog lang niet uitgevochten: de oude vos is onvermoeibaar met het zoeken naar oplossingen en bondgenoten, en weigert een duimbreed toe te geven.

Churchill-familie

Het is bekend terrein waarop Dobbs zich begeeft, en daarom werkt zijn insteek uitstekend. Hij legt zich voornamelijk toe op Churchill's privé-leven en zijn familie, en vooral op de opmerkelijke relatie met zijn bescheiden maar schrandere butler Sawyer die zich niet laat intimideren: en al dit tegen de achtergrond van deze periode uit WO2. De oorlog wordt besproken aan lunch- en dinertafels, tussen staatshoofden en diplomaten, door de Churchills en hun aanhang, tot en met gesprekken met de kokkin aan toe. De vergelijking met Gore Vidal's The Golden Age dringt zich op, die frappant genoeg over dezelfde periode ging en de afstandelijke Amerikaanse houding ten aanzien van Europa op soortgelijke tafelwijze belichtte.

Geen hagiografie

Dobbs schetst met dit boek vooral een interessant beeld over Churchill zelf, en vermijdt daarbij de hagiografische bezieling. De onhebbelijkheden van het Britse staatshoofd worden niet onder de mat geschoven, noch zijn strategische blunders, onredelijke woede-uitbarstingen, sombere buien en zijn legendarische drankzucht die Roosevelt overzee deed schamperen. Deze openhartige benadering kan Dobbs' affectie voor de oude vos niet verhullen, en dat is vast niet alleen omdat de geharnaste politicus vierkant gelijk heeft gekregen met zijn onverzettelijke houding jegens de nazi's.

Churchill's Hour - Michael Dobbs
Uitgeverij Nilsson & Lamm.


Bestel dit boek direct:


Churchill's Hour
Michael Dobbs

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie