Zeer onderhoudende spionagethriller van de Britse debutant Wolstencroft, de auteur van de succesvolle BBC-serie Spooks, ook met spionnen.

Oeps

Dit boek is een bijzonder lastige om te reviewen. Bij recensies wordt altijd iets van de inhoud prijsgegeven, maar dat is voor Good News Bad News nauwelijks te doen, omdat dan direct de verrassing wordt weggegeven. En het was juist ondermeer door die verrassende wending dat dit boek zo'n plezierige leeservaring opleverde. Het is als met de film The Sixth Sense uit 1999, van regisseur Shyamalan. De clou kwam voor vrijwel iedereen als een verbijsterende ontknoping, en uit respect voor het ultieme kijkgenot hielden bioscoopbezoekers (en recensenten) daarna de kaken stevig op elkaar.

Dynamiek

Dat Wolstencroft in eerste instantie een tv-scenarist is, is duidelijk te merken aan zijn stijl. Hij schrijft zo fotografisch als Arthur Japin, en had vast de regiekunstjes van David Fincher voor ogen als hij gedetailleerd uitwijdt over een kogel die zich door huid, weefsel, aderen, spieren, bot en organen boort. Want er wordt flink wat afgeknald in Good News, Bad News, zoals een spionagethriller betaamt. Die toewijding aan details vertraagt overigens nergens de vaart in dit dynamische verhaal, eerder het tegenovergestelde; je wordt als lezer aan de hand meegevoerd door Mr Wolstencroft, en de beeldvorming in je hoofd is nog nooit zo makkelijk geweest.

Running gag

De titel is ook een aardige vondst. Het betreft een spelletje dat als running gag door het boek loopt. Good News is, he has a job. Bad News is, he has to kill someone. Good News, Bad News is telkens de manier om een situatie razend snel in te kunnen schatten en te overleven. Het dubbelleven dat spionnen moeten leiden en wie ze al dan niet kunnen vertrouwen, zijn de belangrijkste spanningselementen in dit genre. Niet alleen hun eigen leven staat op het spel, maar ook hun missie: in leven blijven om die uit te voeren, daarop zijn ze getraind. Dat overleven in deze thriller tot het grote dilemma is geworden voor de hoofdpersonages, maakt het tot een van de origineelste boeken in tijden in het spionagegenre.

Good News, Bad News - David Wolstencroft
Uitgeverij Nilsson & Lamm