Delicaat boek waarin de gesprekken zijn gebundeld die NRC-journaliste Marjoleine de Vos had met dichters over hun werk.

Stijlparel

Dichters hebben de gave om dagelijkse situaties, gedachten of voorwerpen uit de schaduw van onopvallendheid te trekken. Hun weergave van hoe zij observeren en waarnemen, is voor de lezer een eye-opener, een nieuwe invalshoek, of gewoon fraaie stijlparel - met of zonder ritme. Marjoleine de Vos interviewde dichters over hun gedichten, die in dit boek zijn verzameld.

Magie

Anderen horen praten over gedichten, zo wordt wel eens geopperd, kan de magie van de persoonlijke beleving van poëzie wegnemen. Doordat de dichter zijn bedoeling of geheimen prijsgeeft, en de interpretatie van de lezer, die weer een andere beleving bij de gedichten had, zou kunnen verdrukken. Deze bundel is het bewijs dat dit niet zo hoeft te zijn. En dat is op het conto van De Vos te schrijven; zij roept met deze interviews juist weer nieuwe gedachten en associaties op, en zet met deze gesprekken geen stolp over de eigen verbeeldingskracht.

Uitleg

Een voorbeeld is het gedicht Ruimte van Gerrit Krol. Hij schreef dit naar aanleiding van de dood van Herman de Coninck, voor wie hij in de overlijdensadvertentie 'Niet dood, maar stil' liet zetten. Want, om maar even een gemeenplaats te betreden, De Coninck leeft door in zijn werk. Mooi hoe hij in het interview doorgaat op wat er verandert na de dood - en wat er niet verandert.

'Het dagelijks leven staat geen psalmen toe, geen dood', zo luidt de openingszin. En waarom? Omdat de dood van De Coninck niets veranderde aan het dagelijkse leven, verklaart Krol. Het vacuüm van droefenis waarin iemand zich bevindt die een naaste verliest, zie je, inderdaad, niet terug in de tram die net als altijd mensen vervoert, scholieren die met hun boekentas zeulen, of in het gesjacher op de markt. Op dat moment zijn dat het voor de rouwende nutteloze, overbodige zaken, waarin hun eigen gevoel niet op zijn plaats is. Daar zou een psalm maar onwennig tussen tram en boekentas schuren.

Dichtersgesprekken - Marjoleine de Vos
Uitgeverij Prometheus/NRC Handelsblad


Bestel dit boek direct:


Dichtersgesprekken
Marjoleine de Vos