Originele thriller die zich afspeelt in de Turkse hoofdstad Ankara. Met mystieke en religieuze elementen, raadselachtige moorden en verdwijningen, en een fraai sfeerbeeld van deze interessante wereldstad.

Magisch Istanboel

Er zijn nog niet zoveel thrillers die zijn gesitueerd in Turkije. Maar de Britse schrijfster Barbara Nadel, die al 20 jaar door het land reist, is er uitstekend in geslaagd een beeld op te roepen van een stad met invloeden uit verdwenen en bestaande culturen, mengelmoesjes, handelsdrukte en religieuze diversiteit. Ondanks fricties lijkt men daar, in Istanbul althans, redelijk gladjes met elkaar door dezelfde deur te kunnen.

Intrige

De intrige is knap opgezet. Twee jonge kinderen van een irritant arrogante kunstenaar zijn verdwenen, en tegelijkertijd staat het inspecteurskoppel Ikmen & Suleyman voor het raadsel van 2 lijken. De een van een vrouw op leeftijd, de ander van een jonge man die de merkwaardigste doodsoorzaak in tijden lijkt te hebben (die hier uiteraard niet verklapt wordt).

Maffia & Machiavelli

Maar als wereldstad heeft Istanbul te kampen met meer sores. De Russische maffia biedt ook stof voor een subplot, middels de steenrijke gangster Rosnov die, zoals alle machtige onderwereldfiguren, ongrijpbaar blijft vanwege contacten in hogere echelons die hem beschermen. Ga er maar aanstaan als politiekorps, want ondanks hun soms machiavellistische methodes zijn er bepaalde kringen die zo gesloten blijven als de doos van een Vestaalse Maagd, en zijn de betrokkenen onaantastbaar wegens gebrek aan informatie.

Mystiek

Kortom: cases genoeg voor dit Turkse rechercheteam om zich in vast te bijten, en Nadel weet ze moeiteloos langs elkaar te ontwikkelen. Schrijven kan ze zeker, dus het is wat spijtig dat de vertaling af en toe onbeholpen en fantasieloos is. Maar Nadel tippelt virtuoos om haar personages heen, door de nauwe stegen van Istanbul, door het woelige nachtleven, in de drukkende hitte met opgewonden straathandelaars. Ze verwerkt wijs allerlei uiteenlopende meningen over moslims, christenen, joden, atheïsten in het verhaal, en voegt er zelfs een paranormaal vleugje aan toe. Dat laatste is iets waar inspecteur Ikmen over beschikt, en het geeft deze thriller een mystiek tintje dat in deze kleurrijke wereldstad geen anomalie is.

Versteend - Barbara Nadel
Uitgeverij Sirene