In zijn nieuwste thriller volgt Baldacci een ingewikkelder meersporenbeleid dan de PvdA: en hij komt er wél grotendeels mee weg.

Two private eyes

Het privé-detectivekoppel Maxwell en King, bekend uit Baldacci's vorige Split Second, krijgt een interessante inbraak om op te lossen. Er is zoveel bewijsmateriaal voorhanden dat zelfs een stomdronken Clouseau de inbreker in zijn slaap had kunnen vinden. Verdacht veel bewijsmateriaal, constateren Maxwell & King: dat riekt naar snode opzet. En hoe de vork in de steel blijkt te zitten, zal geen verrassing zijn.

Rich & mad

De inbraak is gepleegd bij de rijkste en excentriekste familie in de hele regio: de familie Battle. Vader Battle ligt in coma, en ma Battle regeert met ijzeren vuist over haar zoon, dochter en iedereen die met de haaibaai te maken krijgt. Analoog aan de inbraak, wordt het dommelende stadje in Virginia tevens opgeschrikt door een seriemoordenaar die ongrijpbaar blijft. Elke moord ensceneert hij als een beroemde case uit de criminologieboekjes, en de slachtoffers krijgen een horloge om dat stil is gezet op 1 uur, 2 uur, 3 uur, enzovoorts: vandaar de titel. Het duurt niet lang of de mensen die bij de inbraak betrokken zijn, ook gelinkt kunnen worden aan de slachtoffers van de moorden. Al rap kruisen Maxwell en King het pad van de lokale politie, die maar wat blij is met de input van deze twee brainers.

Goed genoeg

Zoals gezegd: Baldacci zet nog veel meer plotlijntjes uit als bij een meersporenbeleid, en de meeste daarvan zijn constructieve bijdragen aan de intrige. Maar soms vergaloppeert hij zich ook danig, door er sinistere Harold Robbins-achtige personages in te verwerken. Een geheimzinnige vrouw bijvoorbeeld, die haar dope ontvangt van een loser in dienst van de patholoog anatoom. Zoals zij wordt geportretteerd, is net zo potsierlijk als die gigantische albinoreus uit de Da Vinci Code. Maar het zijn kleine smetjes op een verder zeer onderhoudende murder mystery. Het niveau van Absolute Power haalt Baldacci niet, maar hij komt een heel eind. En dat is voor een thriller goed genoeg.

David Baldacci - Hour Games
Uitgeverij Nilsson & Lamm.