Maigret meets Derrick in deze thriller van Jonathan Rabb, die zich vlak na WO1 afspeelt in Berlijn.

De echte Rosa

Berlijn, 1919. Een seriemoordenaar is bezig om het aantal jonge vrouwen in de Duitse stad te decimeren, en een van hen is Rosa Luxemburg. Deze Rosa heeft echt bestaan. Zij was een Duits-Poolse vrouw van joodse afkomst, met marxistische sympathieën en een actief protestleven. Omtrent haar gewelddadige dood doen vele verhalen de ronde, en Rabb heeft met deze thriller een fictief verhaal rondom de moord gecreëerd.

Bedaard tempo

Inspecteur Hoffner van de Kripo (Kriminal Polizei) wordt op de zaak gezet. Hij is gedreven, en ontbeert de moderne foefjes van deze tijd. Dat geeft zijn speurwerk een aangenaam bedaard tempo, zonder dat het de spanning ondermijnt. Want het verhaal speelt zich af in een roerige post-oorlog periode, en de politieke donderwolken zijn niet van de lucht.

Zeitgeist

Die Zeitgeist is een van de onderliggende plotlijnen. Hoffner is niet op een reguliere moordzaak gezet: tijdens zijn gegraaf naar dader en de waarheid stuit hij verdacht vaak op de jakhalzen van de Polpo (de zogeheten Politieke Polizei van weleer). Daarnaast wordt Hoffner als een boeiend personage neergezet. Met een curieus huwelijk, een interesse voor echte vrouwen die niet zelden tot ontrouw leidt, en een verstoorde vader-zoonrelatie.

Parelketting

Het is niet moeilijk om in de ban te raken van Rosa. Het is een goed geschreven verhaal, en minder beklemmend dan bijvoorbeeld Jeffrey Deaver's Garden of Beasts, dat zich ook omstreeks die tijd afspeelt. De setting van het opkomend nazisme is daarin dermate aanwezig, dat het de verhaallijn overschaduwde. Maar Jonathan Rabb weet zijn parels stuk voor stuk aan een intrigerende ketting te rijgen, en hij had voor deze historische thriller geen beter personage kunnen creëren dan Hoffner. Het is te hopen dat Rabb meer boeken met deze man als hoofdpersoon gaat schrijven.

Rosa, Jonathan Rabb
Uitgeverij: A.C. Bruna Uitgevers