In zijn nieuwste thriller doet Grisham aan genrebreuk: hij is overgelopen naar het kamp van de spionage, en ook daarmee kan hij aardig uit de voeten.

Dartpijltjes

Met zijn vorige boek, Het Laatste Jurylid, had Grisham zich nogal vergaloppeerd door zijn favoriete genre in dienst te stellen van zijn maatschappelijk engagement, wat niet echt goed van de grond kwam. Ook in De Deal schiet Grisham weer een paar pijlen af, en wel op de Amerikaanse politiek. Maar het zijn milde dart-pijltjes, die het verhaal hooguit wat extra cachet geven.

Handjeklap on Capitol Hill

Grisham zegt daar overigens niets over wat we nog niet wisten. Het machtscentrum in Washington is een dichtgeschroefd systeem van handjeklap, lobbyisten, pionnen en veel gekonkel achter gesloten deuren. Dat gekonkel vormt de basis voor een spionageverhaal dat voornamelijk draait om Joel Backman. Backman was ooit een big shot in Washington, die de miljardendeal regelde rondom een geheim en machtig satellietsysteem. Hij belandde in de bajes zonder dat bekend werd van wie dat systeem was.

Schietschijf

De nieuwe president verleent hem pardon, en Backman wordt op een geheime plek in de Italiaanse stad Bologna ondergebracht. De Amerikaanse geheime dienst houdt Backman in de smiezen, in afwachting van wie (welk land) hem gaat omleggen - want zo kan het satellietmysterie ontcijferd worden. Backman loopt dus rond met een schietschijf op zijn rug, en onderneemt zelf actie om zijn kersverse vrijheid te consolideren.

Grisham-man

De Deal is een goed geconstrueerde spionagethriller, met spanning, snelle actie en een uitstekende beschrijving van Bologna, waar Grisham lang heeft verbleven om inspiratie op te doen. Het enige wat we missen in dit boek, is de bezielde mens. Daar excelleerde Grisham in, en op dit nieuwe terrein wist hij zijn hoofdpersonage niet helemaal treffend te schetsen. Het is nog steeds een interessante man, die Backman, maar geen echte Grisham-man.

De Deal - John Grisham
A.W. Bruna Uitgevers