Alfredo Massimo probeert in een lijvige trilogie van ruim 1100 pagina's de spirit te vangen van de beroemdste veroveraar uit de geschiedenis: Alexander de Grote.

Film en boek

Op dit moment draait de speelfilm Alexander in de bioscopen. Oliver Stone, de regisseur, heeft naar eigen zeggen ondermeer dit boek van Manfredi geraadpleegd als een van de bronnen. Het kan een verklaring zijn waarom de film zo lauw werd ontvangen: Manfredi's trilogie is niet bepaald een wonder van scherpzinnigheid.

Knappe prins

Amusant is het wel, dat zeker. Maar als historische biografie heeft dit boek een te hoge lectuurwaarde, waarmee je niet veel wijzer wordt van het Macedonische wonderkind. Wie de achterflap leest, waarop zinnen staan als 'de jonge, knappe prins die ooit bekend zou staan Alexander de Grote', die weet al hoe laat het is. Manfredi heeft gekozen voor het vette drama, met hier en daar een zwoele scène waar wijlen Barbara Cartland nog een puntje aan had kunnen zuigen - no pun intended.

Bucephalus

Het zijn geen verhalen waar niet iedereen op zit te wachten als je een dik boek gaat lezen van een beroemd strategisch genie dat een enorm wereldrijk veroverde, dat zich uitstrekte van Griekenland tot diep in Azië. En die voor die tijd edelmoedig genoeg was om zijn manschappen op te dragen respect te hebben voor overwonnen volkeren (mits ze niet al te veel tegenstribbelden natuurlijk). Manfredi doet in 3 delen wel uitgebreid verslag van de veldslagen en de niet-aflatende veroveringsdrang van 'de knappe prins', die later 'knappe koning' wordt als zijn vader Philippus sneuvelt, maar hij serveert tussendoor steeds dat gedramatiseerde dagelijkse leven met drankgelagen aan tafel en smachtende liefdesavontuurtjes.

Avontuur

Als avonturenroman is het boek wel geslaagd. Het is immers een boeiende geschiedenis, die verovering van een wereldrijk door zo'n ventje dat zo jong als een James Dean aan zijn eind kwam. Met een monumentale vader om te evenaren en een krengerige, veeleisende moeder die haar zoon een godenkind achtte. Maar Manfredi had de historie meer recht gedaan als hij op eigen houtje een fictief hoofdpersoon had verzonnen. Een knappe prins met veel knappe prinsessen.

Alexander - Valerio Manfredi Massimo.
Uitgeverij Luitingh Sijthoff.