Goed geconstrueerde eco-thriller van Michael Crichton. Het broeikaseffect is de speelbal van multinationals, extremisten, wetenschappers, voor- en tegenstanders en vooral miljarden dollars.

Eerst leren, dan schrijven

Crichton, de schrijver van Jurassic Park, Sphere, Airframe en talloze andere boeken, is een superintelligente kerel. Of het paleontologie is, aërodynamica, het rechtsysteem of kwantummechanica: de wetenschappelijke plotlijnen vloeien moeiteloos uit zijn pen, en tonen dat hij zich stevig in zijn onderwerp heeft vastgebeten. Voor State of Fear heeft hij naar eigen zeggen 3 jaar lang rapporten en studies over het broeikaseffect bestudeerd. Het resultaat is verwerkt in dit boek, waarvan eco-activisten geheid krijsend in de touwen zullen vliegen. Crichton trekt namelijk in twijfel of de temperatuursveranderingen op onze planeet wel zo alarmerend zijn als de wetenschap (en dus ook de media) ons wil doen geloven. En staaft dat nog eens met 14 pagina's vol referenties aan het eind van het boek.

Fictie en feit

Dan nog: State of Fear is fictie. En zoals gezegd, een interessant geconstrueerd en behoorlijk spannend verhaal waarin de financiële belangen van de milieubusiness, waar miljarden in omgaan, tegen het licht worden gehouden. Als blijkt dat de metingen van zeespiegel en ijskappen niet alarmerend genoeg zijn voor nog meer donaties, worden er duistere types aan het werk gezet die voor een flinke duit bereid zijn om hier en daar een natuurrampje te ontketenen.

Actie op ramkoers

Dat klinkt behoorlijk sensationeel en dat is het ook, alleen weet Crichton het te verpakken als zoete koek. Wel begint het wat verwarrend, als er op allerlei diverse plaatsen op aarde de snode, mysterieuze plannetjes in werking worden gezet. Maar dan staat de stoomtrein op de rails en dendert ie door op ramkoers, met hoofdpersoon Peter Evans aan kop.

Evans is een sympathieke advocaat, edoch niet het kaliber Rambo. Gelukkig heeft Crichton een mooie meid aan zijn arm gehaakt. Het duo is bepaald niet voorbereid op de nietsontziende machten en krachten die zij op hun pad tegenkomen, en die hen de wereld rond zullen sleuren. Van ijsvlaktes op Antarctica tot gletsjers in IJsland en woestijndorpen in Arizona. Het is vermakelijke kost, al had Crichton's bloedserieuze boodschap een minder baldadige aanpak verdiend. Zijn visie, dat de media niet alles blindelings moeten aannemen en wij dus niet alles moeten geloven wat de media ons voorschotelen, is een rake. Maar ja, weinig burgers gaan 3 jaar achtergrondinformatie uitpluizen om kritisch te kunnen blijven.

State of Fear - Michael Crichton
Barnes & Noble