Bundeling van Raoul Heertje's columns voor Het Parool. Zelfs toen ze nog actueel waren sloegen ze geen deuk in een pakje boter.

BN

Heertje is een van de mensen die stand-up comedy in Nederland groot hebben gemaakt. Hij is inmiddels een Bekende Nederlander wiens gezicht je her en der ziet opduiken, en een vast panellid in de Hollandse variant op de Britse, wel heel vlijmscherpe nieuwsshow Have I Got News For You (Dit was het nieuws).

Stukkies

Dan zijn columns, die nu zijn gebundeld. Het zijn eerder 'stukkies' te noemen dan columns. Heertje merkt af en toe aardige dingen op, maar als columnist wist hij nooit raak te schieten omdat hij nergens echt op in ging. En dat is jammer, want de columns verschenen toch op de voorpagina van een van de bekendste kranten van Nederland. Voor echte columnisten is dat een belangrijke plek, om vanuit hun signaalpost bepaalde zaken te kunnen signaleren, analyseren en er een mening over te geven die ertoe doet. Ingeval Heertje ging die vlieger niet op.

Zeg maar niets meer

Het waren vooral een beetje lollig geschreven stukkies; over een terrasbezoekje, over voetbal of een vakantie, en af en toe zei hij iets over passé hot items Pim, de LPF, of de politieke switch van Ayaan. Een bundeling van columns kan van belang zijn omdat het een bepaalde tijdgeest reflecteert - daar zijn voorbeelden genoeg van te vinden. Maar zonder de actualiteitswaarde en zonder spitsvondigheid, is het wel heel erg Dit Was Het Nieuws. Of neem Israël en Palestina: die situatie is heel erg moeilijk ja. Verder dan een paar oneliners in die trant gaat Heertje niet, en argumenten heeft hij ook niet. Dan kun je er als columnist maar beter helemaal niets over zeggen.

Raoul Heertje - En Heertje Zag Dat Het Goed Was
Uitgeverij Vassallucci.