In de regel biedt 'Het Spannende Boek' een murder mystery ofwel een spionageverhaal. James Patterson pakt breed uit, en doet beide in de aanbieding met de thriller London Bridges. En het is nog spannend ook.

Ouwe Cross

Patterson's vaste detective is Alex Cross. In de verfilmingen van zijn boeken als Kiss the Girl en Along Came A Spider wordt Cross vertolkt door Morgan Freeman, maar die keuze is niet helemaal gelukkig. Dat zou Freeman ook zeker niet zijn voor London Bridges, want Cross springt rond als een haasje en rent energiek trappen op en af (heeft Denzel Washington daar geen zin in?).

Ultimatum

In London Bridges is er serieuze trouble aan de knikker. Een gek die zich de Wolf noemt, eist miljarden van de Amerikaanse regering, inclusief de vrijlating van dozijnen Midden-Oosterse terroristen. Zo niet, dan gaan New York, London, Washington D.C en Frankfurt de lucht in. En Wolf maakt geen grapjes, want hij heeft al met een paar voorproefjes - enkele kleine plaatsjes heeft hij van de aardbodem weggevaagd - laten zien waartoe hij in staat is.

A zoo

Een van Wolfs handlangers is de Weasel (Patterson heeft wat met dieren), en Weasel is een oude bekende van inspecteur Cross. Cross heeft hem namelijk ooit laten ontsnappen en dat zit hem danig dwars, want psycho Weasel houdt er uiterst ongezonde praktijken op na met jonge vrouwen. Naast de jacht op de Wolf en zijn ultimatum, blijft ook Weasel zijn hobby botvieren. En zo heb je met London Bridges een spionagethriller en seriemoordenaar-mysterie in één.

Valse sporen

En dat is spannend. Het is ridicuul, maar het is wel spannend. Patterson kan gelikt schrijven en past alle trucjes van het genre vaardig toe als cliffhangers, griezelige moordscènes en een ware baaierd aan valse sporen. Dat gedoe met die Wolf en zijn gesar is wel af en toe wat hoogdravend, en Cross stinkt wel overal in. Maar de thriller is pretentieloos genoeg om het als erg fijne weglezer (vooral voor de feestdagen) te beschouwen.

London Bridges - James Patterson
Uitgeverij Little Brown and Company