Beklemmende, griezelige thriller over een reeks lustmoorden die worden gepleegd in het Engelse stadje Bradfield.

Kwelling alom

McDermid had geen betere titel kunnen kiezen. Iedereen wordt gekweld in deze thriller. Rechercheur Carol Jordan, die het onderzoeksteam aanstuurt, kampt met de gruwelervaring van een verkrachting. Tony Hill, de profiler, zit met zichzelf in de knoop omdat hij zijn patiënten, wier common sense op een vlot lijkt afgedreven, veel te goed begrijpt. Eenieder in dit team heeft zijn persoonlijke sores, en uitgerekend zij moeten een ongrijpbare seriemoordenaar opsporen die met satanisch plezier weerloze vrouwen kwelt. McDermid houdt de regie hierover verbazingwekkend lang in strakke teugels, maar bijt aan het eind toch haar tanden stuk op deze iets te hoog gegrepen ambitie.

Anomalie McDermid

McDermid is eigenlijk een anomalie. Haar expliciete beschrijving van de horror van de misdaad, vind je zelden onder vrouwelijke thrillerauteurs, die over het algemeen de al te bloederige zaken aan de verbeeldingskracht overlaten. Zoniet McDermid. Die combineert intelligent detectivewerk met een flinke scheut ranzigheid; en waar seriemoordenaars in het spel zijn, is er gruwel genoeg om over uit te wijden.

Copycats

In The Torment of Others staat het rechercheteam voor een raadsel. De moorden op de goedkope hoeren in Bradfield lijken op moorden die eerder gepleegd zijn door een inmiddels ingesloten misdadiger. Psycholoog Hill sluit copycat-gedrag echter uit. De veroordeelde bezit niet de intelligentie om zijn daden zelf geplot te hebben, en over de killer achter wie ze nu aanzitten is in de files niets te vinden. Jagen ze op een spook?

Onderbuik

Dat spook houdt McDermid lang vast door hem op te voeren als The Voice. Het is aardig bedacht, maar gaandeweg krijgt die Voice iets meligs. Waar McDermid wel uitmuntend in slaagt, is het oproepen van een tragisch circuit vol drugsverslaafde prostituees en kansloze, veel te jonge meiden. Ze gooit de sluizen van de onderbuik van de samenleving wijd open, en die ziet er goor uit.

The Torment of Others - Val McDermid
Uitgeverij Van Ditmar