Vuistdikke literaire thriller over een 17de eeuws complot rondom de Paus, die indertijd een dikke vinger in de pap had omtrent troonsopvolging in Europa.

Nederlands Vrije Woord

Voor Nederland is Secretum een primeur. Het Italiaanse schrijversduo Monaldi en Sorti hebben aan ons land als eerste de rechten gegeven dit boek te publiceren, vanwege onze eeuwenlange geschiedenis van persvrijheid. Een pluim dus, maar die komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Hun eerste boek, Imprimatur, heeft in Italië tot ophef geleid omdat het Vaticaan snibbig reageerde op onthullingen die de kerk liever niet in de openbaarheid had gewild.

Kerkelijk gekonkel

En ook nu weer gieten Monaldi & Sorti hun jarenlange onderzoeken in een imposant boek. Paus Innocentius XII ligt op sterven, en politici, kardinalen en stromannen zijn zo druk als mieren bezig met zijn opvolging. Want ook de koning van Spanje, El Rey, ligt op apegapen en hij heeft geen nazaat. Boven Europa hangt de dreiging van een oorlog tussen de grootste machten, en de (opvolger van de) paus kan een machtige stem hebben in El Rey's opvolger dus in de onderlinge relatie tussen de grootmachten.

Het is het Pelgrimsjaar, en in een villa vlak bij Rome komen de politieke en kerkelijke puppetmasters bij elkaar voor de feesten. Maar die feesten zijn bijzaak: het gaat natuurlijk om het gekonkel over de opvolging dat zich voltrekt in de coulissen, en waarbij de geslepen abt Atto Melani (die we ook al in Imprimatur tegenkwamen) een sleutelrol vervult. Dat er bij dat gekonkel een aantal het loodje leggen, staat buiten kijf.

Mondje dicht

Monaldi & Sorti hebben van deze gegevens een daverend verhaal geconstrueerd, dat naar eigen zeggen tot stand is gekomen na gedegen studies. Geen enkele recensent gaat jaren op een boek zitten puzzelen om te kijken wat er allemaal waar is, maar het gebrom van het Vaticaan mag een teken aan de wand zijn. En de talloze details en zorgvuldigheid waarmee dit schrijversduo te werk is gegaan, is wel degelijk een bewijs dat ze het materiaal tot op de bodem hebben doorgespit.

Intens & interessant

Wel is het met dergelijke historische thrillers, dat je flink je mouwen moet opstropen. De schrijfstijl is literair en niet van het turbo hap-slik-weg gehalte zoals van de Da Vinci Code. Secretum ontbeert die Hollywood-aanpak maar dat maakt het boek alleen veel intenser en interessanter. Want naast echte onderzoekers zijn Monaldi & Sorti getalenteerde schrijvers, die de tijd nemen hun lezers diep de Europese geschiedenis in te trekken. Zit je er eenmaal in, dan ben je verkocht. En is het fantastisch om te weten dat Monaldi & Sorti nog 5 van dit soort thrillers in hun pen hebben zitten.

Secretum - Monaldi & Sorti
Uitgeverij De Bezige Bij