Lauwe thriller over een has-been acteur, die voor zijn ex-vrouw in de bres springt als zij wordt gestalkt.

Acteur op zijn retour

De carrière van acteur Toby Flood is net zo slap als het vel in zijn nek. Hij is op leeftijd en ietwat zuur, maar hij mist vooral wat noodzakelijk is voor een overtuigende vertolking op de planken: vuur. Hij treurt om zijn ex-vrouw Jenny die er met een rijke, charmante schobbejak vandoor is. Zijn gelaten houding wordt zo duidelijk neergezet in het eerste hoofdstuk, dat je haar geen ongelijk kan geven.

Dr. Phil

Hij krijgt iets meer pit als Jenny zijn hulp inroept. Zij wordt begluurd door een vreemde kerel en vermoedt dat het werk van haar ex er iets mee te maken kan hebben. Dat klinkt onwijs onlogisch, en dat is het ook, maar Goddard breit er toch een vervolg aan. De stalker schijnt een devote fan te zijn van Flood, en zocht naar middelen om hem weer bij zijn vrouw te krijgen. Het lijkt een Dr. Phil-missie, en heeft ook net zoveel kleur en smaak.

Schildpad op valium

De plot die Goddard verder heeft opgezet, draait om moord met voorbedachten rade, smerige business-praktijken en bedrog, en dat heeft bij vlagen zijn aardige kanten. Toch kan het niet boeien, omdat Flood door het verhaal heensjokt als een schildpad op valium, en als hoofdpersonage leidt hij toch het tempo. Neem je een loser als hoofdpersoon, en dat kan best, moet je daar wel wat anders aan toevoegen. Zo is Oblomov bijvoorbeeld een volstrekt apathische couch potato, maar hilarisch in zijn nihilistische observaties. Maar Goddards schets alleen al van de stalker blijft steken in oubollige oppervlakkigheden, terwijl dit soort randfiguren bij uitstek voor de jeu zouden kunnen zorgen.

Comeback

Dat is jammer en ook teleurstellend, want Goddard heeft beslist veel beter werk uit zijn pen laten komen. Hij kon aardig uit de voeten met sfeer en intrige in zijn repertoire, maar gek genoeg lijkt hij hier veel op zijn eigen hoofdpersoon. Dus ligt er voor Goddard eerder een glorieuze comeback in het verschiet dan voor Toby.

Terugkeer naar Brighton - Robert Goddard
Uitgeverij Bzztôh