Treitervlogger is verkozen tot Van Dale woord van het jaar 2016. Het woord kreeg 35 procent van de stemmen.

Pokémonterreur (23 procent) eindigt op de tweede plek. Trumpisme (11 procent) staat op plaats drie. Ton den Boon, de hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Ruim honderdduizend mensen brachten hun stem uit.

De andere genomineerde woorden waren dit jaar brexodus, landarrest, mediaweigeraar, plascontract, seniorenpardon, sjoemelzaad en thuisterrorist.

Vorig jaar was sjoemelsoftware het winnende woord, verwijzend naar de software waarmee Volkswagen haar auto's milieuvriendelijker deed lijken dan ze daadwerkelijk waren.

Poelenburg

Het woord treitervlogger slaat op de Zaandamse vlogger Ismail Ilgun die deze zomer in het nieuws kwam door zijn filmpjes over de Zaanse wijk Poelenburg. Daar zaten ook video's tussen waarin jongeren anderen lastigvallen en bedreigen. De vlogs leidden tot de arrestatie van Ilgun wegens opruiing.

Van Dale omschrijft het woord treitervlogger als: "Iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en die zelf, door dit gedrag te filmen en de film te publiceren, ook overlast veroorzaakt."

Raadslid geïntimideerd door hangjongeren Poelenburg tijdens interview
Raadslid geïntimideerd door hangjongeren Poelenburg tijdens interview

Samsonseks

Ook in België mochten mensen een woord van het jaar kiezen. Daar kreeg samsonseks (43 procent) de meeste stemmen.

Samsonseks is de seks die ouders hebben terwijl hun kinderen televisie kijken, bijvoorbeeld naar het populaire Vlaamse kinderprogramma Samson & Gert.