Tweede deel van het omvangrijke epos over de grootste Romein aller tijden: Gaius Julius Caesar. Ging het eerste deel over zijn opvoeding, nu barst Iggulden los over Caesar's ongeëvenaarde leiderscapaciteiten.

Piraterij

Net als in deel 1, overschrijdt Iggulden de snelheidslimiet om Caesar's leven zo gedetailleerd mogelijk neer te zetten. Het verhaal begint waar het vorige boek eindigde: Caesar's vlucht uit Rome voor de dictator Sulla. Met een bataljon legionairs vaart hij met een galeischip over de Middellandse Zee, waar zij in de val lopen van piraten. Ze worden gevangen genomen, want Romeinen zijn een flinke som losgeld waard.

Ware leider

Gedurende de maanden van gevangenschap weet Caesar de moed erin te houden bij zijn soldaten, en na hun vrijlating ronselt en traint hij een nieuw legioen aan de Noord-Afrikaanse kust. Zelfs onder die erbarmelijke omstandigheden betoont hij zich een ware leider, en Iggulden maakt volstrekt aannemelijk hoe de Romeinen bereid zijn voor hem door het vuur te gaan.

Humor & hersens

Anders dan in Shakespeare's Julius Caesar, waarin de hij werd afgeschilderd als een nogal droog mannetje, kleurt Iggulden zijn personage met heldenmoed, scherpzinnigheid, humor en zelfs mededogen, waarmee hij soms naar hagiografie neigt. Maar in deze context van aangename publieksroman is dat geen nadeel. Caesar's eigen publicaties (hij was een fervent schrijver) getuigen van die positieve eigenschappen. En zo leest dit avontuur als een grotenjongensboek, ondanks dat Iggulden de geschiedschrijving een pietsie oprekt ten bate van het betere verhaal.

Tribuun Caesar

Maar voor het grootste gedeelte is Iggulden trefzeker. De trots van de legionairs, de onvoorwaardelijke trouw aan en liefde voor Rome, hun bereidheid te vechten en te sterven voor hun stad: het is bekend dat dit de pijlers waren waarop dat enorm machtige Romeinse Rijk eeuwenlang was gebouwd. Evenals op de organisatie en de vooruitstrevende wetgeving, waarvan we een fraai staaltje te zien krijgen bij Caesars terugkeer in Rome, als hij tot tribuun wordt benoemd door de Senaat, en Caesar zelf voor het magistraat zijn eigendomsrechten bepleit.

Spartacus en de Grieken

Extra bonus in dit boek is de slavenopstand in Noord-Italië - onder leiding van de roemruchte Spartacus - en de opstand van de Grieken die koppig weigeren om te buigen voor de Romeinse overheersing. Er wordt volop geknokt, en vooral tegen de Grieken is het weergaloos om te lezen hoe ze elkaar de loef trachten af te steken met hun oorlogstactieken. Beide volkeren hadden immers strategieën bedacht die nog altijd als superieur te boek staan in de kronieken. Op naar de volgende uitgave in deze reeks.

Caesar: Conn Iggulden
Uitgeverij Bzztôh.