De auteur van Mystic River levert boeken af die steevast als 'bestseller' worden bestempeld, maar eerder het predikaat literaire thriller verdienen. Zo ook Shutter Island, een puike thriller die zich afspeelt in 1954.

Water en leven

Water is de bron van het leven, maar voor U.S. Marshall Edward 'Teddy' Daniels betekent het ellende. De visserstochten met zijn vader zijn herinneringen aan duizelingen en braaksel dat hij 'als zwarte slangen in het zeewater stortte'. En uitgerekend deze Marshall moet naar een door eindeloos zeewater omzoomd eilandje, waar een desolate psychiatrische kliniek de ernstigste psychopaten huisvest.

Patiënt vermist

Een van die patiënten is verdwenen. De zwaar getroebleerde Rachel Solando die haar eigen kinderen heeft gedood, maar dagelijks naar hen vraagt. Ze is zo gek als een baksteen, en daarbij mateloos agressief. Niet de fijnste patiënt om kwijt te raken, geeft de medische staf toe, en daarom is Teddy ingeschakeld om de zaak te onderzoeken.

Luchtje

Teddy merkt direct dat er een luchtje aan zit. Het gebouw en zijn gemankeerde bewoners worden aan alle kanten zwaar bewaakt, maar nergens is een spoor van uitbraak te vinden en niemand heeft wat gezien. Vreemd. En creepy ook, want Teddy zit vast op dat rottige eiland, het stortregent, de veerboot vaart niet meer, en van al die moordzuchtige patiënten om hem heen wordt een mens niet rustig. En Rachel is nog steeds onvindbaar.

Oorlogstrauma

Lehane schetst feilloos een beangstigende sfeer en bijbehorend decor. Zelfs de rondcirkelende meeuwen lijken nog sinister. En Teddy's assistent Chuck, een schrandere, goeie peer, met wie hij gaandeweg een soort van vriendschap ontwikkelt, begint ook al mysterieuze trekjes te vertonen. Of ligt het aan Teddy zelf, met zijn nauwelijks verwerkte oorlogstrauma waar de psychiaters maar op blijven hameren?

Geniale ontknoping

Hoe het ook zij: de ontknoping is minstens geniaal te noemen. Totaal onverwacht en toch volstrekt aannemelijk. Lehane had er wel wat hints voor gegeven, maar die vallen pas aan het eind op zijn plaats. Zoiets lukt je alleen als je een auteur bent met literaire kwaliteiten en een duvels goed inzicht.

Shutter Island - Dennis Lehane
Uitgeverij Van Ditmar.