De Amerikaans Joodse schrijver en Auschwitz-overlevende Elie Wiesel is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden. 

Dat meldt de Israëlische krant Haaretz. Wiesel beschreef in zijn boeken zijn ervaringen in concentratiekamp Auschwitz. Zijn bekendste boek is Nacht. Behalve schrijver was hij onder andere professor aan de universiteit van Boston. Hij zette zich verder in voor mensenrechten. Hij ontving in 1986 de Nobelprijs voor de vrede.

Eliezer Wiesel werd in 1928 in Roemenië geboren. In 1944 werd hij samen met zij familie naar Auschwitz gedeporteerd waar zijn moeder en jongste zus de dood vonden. Zijn vader overleed later in het kamp Buchenwald.

Na de oorlog verhuisde hij naar Frankrijk en later naar de Verenigde Staten. In 1963 kreeg hij het Amerikaanse staatsburgerschap. Wiesel gaf leiding aan de bouw van het Amerikaanse Holocaustmuseum.

Rouw

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu verklaarde dat ''de Joodse staat en het Joodse volk'' in diepe rouw zijn door de dood van Wiesel. ''De woordkunstenaar Elie heeft met zijn bijzondere persoonlijkheid en zijn fascinerende boeken de overwinning belichaamd van de menselijke geest over de wreedheid en het kwaad'', zei de premier.

Het Joods Wereldcongres noemde Wiesel in een reactie ''een baken van licht''. De Joodse wereld heeft volgens de organisatie enorm veel te danken aan Wiesel, die in 2010 door het congres werd onderscheiden.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier is met Wiesel ''een groot schrijver, filantroop en geleerde en onvermoeibare strijder tegen haat, onverdraagzaamheid en geweld'' heengegaan. Steinmeier verklaarde een ''buiging'' te maken voor het werk van Wiesel.