Jonathan en Faye Kellerman produceren naast elkaar al jaren lang de ene detective na de andere, en nu hebben ze hun krachten gebundeld. Het is een interessante stijloefening, maar het niveau van het auteursechtpaar Nicci French wordt niet gehaald.

Three times Two

Two Cities, Two Murders, Two Masters, zo vermeldt de kaft van Double Homicide. Om te beginnen bij de Cities: de Kellermans hebben hun gebruikelijke werkterrein verplaatst van Los Angeles naar de steden Boston en Santa Fe. In Boston wordt een jonge, veelbelovende atleet omgelegd in een nachtclub, in Santa Fe legt een omstreden kunsthandelaar het loodje.

Te kort

Nieuwe stad, nieuwe detectives. In beide verhalen lukt het de Masters (de schrijvers dus) om in no-time hun speurneuzen tot mensen van vlees en bloed te maken. Maar wat de verhalen toch niet tot een heel bevredigend leesgenoegen maakt, is dat ze simpelweg te kort zijn. De Kellerman-boeken zijn immer dikke pillen waarin het tempo hoog ligt, maar waarbij een uiterst precieuze, trage salamitechniek wordt gehanteerd om tot de ontknoping te komen. Eindeloos speurwerk en ondervragingstactieken vormen daarbij belangrijke pijlers.

Signatuur

Het was dus even wennen om deze schrijfstijl zo gecomprimeerd terug te vinden in de twee verhalen. Eén gesprek met een verdachte, en dan is de oplossing van het moordraadsel alweer een gigantische stap dichterbij. Jammer, want hiermee verliezen beide schrijvers het grootste gedeelte van hun signatuur. In het ene verhaal was dat zelfs nog sterker aan de orde dan in het andere. Zou het ermee te maken kunnen hebben dat voor het (betere) Santa Fe-verhaal Jonathan als eerste vermeld staat, en bij het Boston-verhaal Faye voorin staat bij de credits?

Twee maal beter

De verwachting is dat het bundelen van krachten, zeker bij twee getalenteerde auteurs als de Kellermans, in de regel zou leiden tot twee maal zo goed. Dat had gekund; misschien als ze zich op één murder mystery hadden geconcentreerd, met een kongsi van hun eigen detectives. Het boek is nog altijd de moeite waard, al zullen de kenners van de Kellermans teleurgesteld zijn door het snelle einde, waardoor hun normaliter zo secure vertelstijl afgeraffeld overkomt.

Double Homicide - Jonathan & Faye Kellerman
Uitgeverij Van Ditmar.