Lijvige (negende) roman van Maria Stahlie waarin de jonge vrouw Muriel het noodlot besluit te tarten. Het noodlot dat zij steeds over anderen afroept, zo is haar stellige overtuiging.

Muriel verliest haar ouders op jonge leeftijd bij een auto-ongeluk. Onmachtig om dit verlies een plaats te geven, blameert ze zichzelf voor hun dood. Zij vertrekt naar familie in Amerika, in de hoop de 'schuldige Muriel' in Nederland achter te laten. Dat loopt uiteraard mis. Ze trouwt halsoverkop met een Amerikaan, wordt zwanger maar durft het moederschap niet aan vanwege haar zelf verklaarde noodlot-brandmerk.

Afvallige moeder

Het ongelooflijke gebeurt: Muriel maakt een testritje in een auto uit haar man's garage, en besluit ter plekke haar kind achter te laten. Ze rijdt oeverloos door de VS totdat ze in een godverlaten oord aankomt waar ze een baantje als serveerster aanneemt. Die nieuwe, bloedeloze omgeving is gestript van elke impuls en elk menselijk contact, en alleen in dat kader van absolute emotionele stilstand durft Muriel haar leven te plaatsen.

Reviaans

Het is meesterlijk hoe Stahlie dat volstrekte non-leven beschrijft, in zinnen die aan De Avonden van Reve doen denken. De toonbank poetsen, de 2 wijntjes voor een vaste klant, de zwijgende jukebox in de hoek, de verveloze muren van haar motelkamer. Niets gebeurt er, maar zelfs in dat vacuüm gebeurt er van alles: want de geest dus het leven zelf laat zich niet weggummen als een verkeerde potloodstreep.

Meer illusies

Dat lijkt Muriel ook te beseffen, maar haar schuldgevoel is nog altijd haar eigen doemsprofeet. Dus vlucht zij vanuit het nihilisme in een nieuwe illusie: met een paar jaar studie medicijnen op zak laat Muriel zich door een familie inhuren als lijfarts voor de ziekelijke moeder. Totdat ze ook daarin uit haar voegen groeit, en ze onder ogen ziet dat ze haar moederschap niet langer kan of hoeft te ontkennen.

Te veel liefde

De Lijfarts is een beeldschone roman over een vrouw die te veel liefde in zich heeft. Hypochondrisch werd ze genoemd bij het verschijnen van dit boek (in 2002: dit is een goedkope herdruk) maar je zou kunnen zeggen dat haar daden eerder voortkomen uit altruïsme dan uit hypochondrie, dat toch voornamelijk egocentrisch is. Je kind verlaten omdat die beter af zou zijn zonder jou: een groter offer uit liefde is niet denkbaar.

De Lijfarts - Maria Stahlie
Uitgeverij Prometheus.