Actuele spionagethriller uit de koker van Clancy, over moslimterrorisme en contraspionage. Clancy's vaste hoofdpersoon Jack Ryan heeft een waardige opvolger: zijn zoon.

Omineuze dreiging

Je zou bijna denken dat Clancy's nieuwste boek was gefinancierd door de Republikeinen. Het verhaal gaat over islamitische terroristen die wederom een aanval plegen op Amerikaanse bodem. Traditiegetrouw gaat de bloederige aanslag gepaard met omineuze teksten dat er nog veel meer ellende aan zit te komen. Amerika is gewaarschuwd.

Bad Guys

Het red hot terrorisme vindt een dankbare afnemer in Clancy. De moslimterreur is in onze samenleving dermate sterk aanwezig, dat het voor de auteur een kwestie was van personages invullen. De door hen gepleegde aanvallen op burgers zijn ons inmiddels welbekend. Maar het moet gezegd dat Clancy de debiele gedachtegang en dubbele mentaliteit van terroristen uitstekend heeft weten te verwoorden. En op zulke bad guys moet de Verenigde Staten natuurlijk een goed antwoord hebben.

Jack Ryan Jr.

En dat antwoord is er. In de vorm van een special unit met een gestaald kader, dat een license to kill heeft gekregen van het Witte Huis. Met veel meer macht en autoriteit dan de CIA en FBI bij elkaar, en opererend vanuit strikte geheimhouding. Hoofdrolspelers in deze unit zijn de tweelingbroers Caruso en de beste opvolger voor de inmiddels belegen Jack Ryan: zijn zoon John Patrick Jr. die een exacte kloon is van pa. Aan hen de taak om de terroristische cel met wortel en tak uit te roeien.

Above the law

Clancy kraakt harde noten in De Tanden van de Tijger. Het opportunisme van de terroristen, het gebrek aan slagvaardigheid van Europa, de strenge privacy-regels in de VS, de absurde idealen van de terreur: alles krijgt een forse veeg uit de pan. Daarmee is de nuance in deze thriller wel eens zoek, maar als verhaal loopt het als een trein. Clancy is een meester in dit genre, met vakkundige spanningsopbouw en pakkende storyline. Dat hij hier de relatieve braafheid van Ryan Sr. heeft vervangen door daadkracht 'above the law', zal in dit geval bij weinig lezers op tegenstand stuiten.

De Tanden van de Tijger - Tom Clancy
A.W. Bruna Uitgevers B.V.