De Japanse schrijver Koji Suzuki scoorde een gigantische hit in Japan met zijn occulte boek Ringu. Drijvend op het succes van zowel de Japanse als de Amerikaanse verfilming, werd de Engelse vertaling eveneens een hit.

Doodeng

Niet geheel vrij van nervositeit nam ik Ring ter hand. De Amerikaanse verfilming (The Ring), een immense horrorhit in de bioscopen, had me bloedstollend op de heupen gezeten. Gedurende een paar weken was Bolleke de Beer (of zoiets kinderlijks) vaste prik voor het slapen gaan. En toen ik vernam dat Ringu, de oorspronkelijke Japanse film, nog enger was, zag ik er gevoeglijk van af die ook te ondergaan.

Videotape

Het lezen van het boek bleek een bijna geruststellende ervaring. Waar de film je compleet van je stoel afmepte met camerawerk en een effectieve soundtrack, bouwt Suzuki zijn spanningsboog veel langzamer op. Ring is meer toegespitst op het detectivewerk van speurder annex journalist Asakawa, die erachter komt dat zijn nichtje dezelfde mysterieuze dood is gestorven als haar drie studievrienden. Vier gezonde jongeren met een hartaanval: dat ruikt naar onraad, en gaandeweg ontdekt Asakawa de bindende factor, in casu die verdomde videotape.

Shocks

Voor wie onbekend is met dat verhaal: er is een mysterieuze videotape in omloop. Wie 'm heeft bekeken, sterft binnen 7 dagen en daar helpt geen moedertje-lief aan. Asakawa volgt het spoor van de tape, en komt tot een schokkende ontdekking.

Occulte wraakzucht

Wat het boek op een andere, psychologische manier interessanter maakt, is in feite nog griezeliger maar wel draaglijker dan die ellendige film. Daarin ontkwam niemand aan de occulte wraakzucht van een sterveling. Maar in het boek steekt de mensheid zelf die dodelijke revanche een helpend handje toe door zijn onmiskenbare sensatiezucht en onmacht om impulsen te controleren. Suzuki heeft onze hang naar zelfdestructie in zijn verhaal verweven, en daarmee au fond een nog enger verhaal geconstrueerd. Alleen is die wetenschap voor ons klunzen iets makkelijker te behappen dan de filmbeelden. Maar een fijn boek blijft het.

Ring - Koji Suzuki
Uitgeverij Nilsson & Lamm