Mooie thriller uit IJsland. Daar wordt ook wel eens een lijk gevonden dus. Maar niet snel, want het corpus delicti uit dit boek ligt al decennia onder de zoden.

Ironisch Noord Europa

Noord Europeanen produceren fijne thrillers en romans. Erg ingetogen, erg kalm, met vaak ironische dialogen. De IJslandse auteur Indridason is de beste verkopende auteur aldaar, en ook in het buitenland is hij populair. Zijn vorige hier uitgebrachte boek was Noorderveen, die werd bejubeld. En nu is daar Moordkuil.

Onder de zoden

In Moordkuil draait het om een lijk dat al tientallen jaren onder de grond ligt. Het geologisch onderzoek verloopt langzaam, en ondertussen probeert hoofdcommissaris Erlendur de zaak uit te pluizen, in verfrommeld pak. Daarnaast heeft hij nog een problematische dochter om voor te zorgen, en een helleveeg van een ex.

Mishandeling

Nog tragischer is het parallelle relaas van het gezin dat, zo blijkt later, in de buurt van de crime scene leefde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De vrouw is getrouwd met een afschuwelijk monsterlijke rotvent, die haar ernstig mishandelt. Het zijn knap geschreven scènes. Iets te knap zelfs: je voelt vaak de woede door je slapen bonken bij dat onophoudelijke gescheld en getimmer van die ellendeling.

Moord in IJsland

In IJsland worden niet zo veel moorden gepleegd. Een paar per jaar. Daarom wordt het leven van die vrouw tijdens WO2 en het huidige van commissaris Erlendur prachtig uitgediept. En zo'n commissaris besteedt veel aandacht aan zijn privé-sores (die niet voor de poes is). Hij neemt voor iedereen in zijn omgeving en eenieder die betrokken is bij het onderzoek, zo ruim de tijd, dat alle personages tot leven komen.

Literatuur

Moeiteloos flitst Indridason heen en weer tussen heden en verleden, en de ontknoping blijft spannend tot op het laatste moment. Het is een mooi verteld verhaal, met dat IJslandse decor op de achtergrond, en het werkt voldoende in op emoties om het predikaat misdaadliteratuur te verdienen.

Moordkuil - Arnaldur Indridason
Uitgeverij Signature