Meer dan tweehonderdduizend kinderen uit groep 7 van ruim vijfduizend basisscholen in Nederland krijgen maandag het zogeheten 4 & 5 mei denkboek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

Het boek is gemaakt om het belang van de traditie van herdenken en vieren en van het doorvertellen van persoonlijke verhalen over oorlog, vrede en vrijheid in ere te houden. Koning Willem-Alexander schreef het voorwoord.

Voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité overhandigt maandagochtend het eerste exemplaar aan Noah van Meekeren, burgemeester van Madurodam.

In het boek staan onder meer verhalen over verzet, vervolging, de Hongerwinter, Nederlands-Indië en oorlogsheld George Maduro, voor wie Madurodam een monument is. Hij kwam in concentratiekamp Dachau om het leven.

In het boek staan ook verhalen van kinderen die nu in oorlog leven. Zij vertellen hoe het is om te moeten vluchten of om te moeten strijden om naar school te mogen gaan. De exemplaren worden vooral in Nederland verspreid, maar verder ook onder Nederlandse scholieren in onder meer Australië, China, Indonesië, Rwanda, Thailand en Japan.