Vrienden en collega's treuren dinsdag om het overlijden van schrijver Joost Zwagerman.

 

Volgens Matthijs van Nieuwkerk sprak Zwagerman "zonder cynisme, maar met pure hartstocht en geestdrift" over de kunsten. Dat zei de presentator dinsdagavond bij Pauw.

Zwagerman sprak regelmatig in De Wereld Draait Door over de kunst. "God, wat heeft hij ons geleerd", voegde Van Nieuwkerk eraan toe.

Paul van Vliet, ook te gast bij Pauw, noemde de dood van Zwagerman een groot verlies. "Het is zeldzaam dat iemand zo de kunsten naar de lezer kan vertalen", zei de cabaretier.

Cabaretière Claudia de Breij noemde Zwagerman "een ontzettend leuke en bijzondere man". Dichter Nico Dijkshoorn: "Arme Joost… Wat vreselijk verdrietig." Ongeveer dezelfde woorden worden door acteur Thijs Römer en zangeres Ilse DeLange gebruikt.

"Wat een schok! Joost Zwagerman is niet meer!", aldus Jon van Eerd. Babette van Veen liet weten dat ze het nieuws nog niet kan bevatten. "verschrikkelijk, zo'n vriendelijke, charmante man, zomaar weg! Niet te bevatten."

Politiek verslaggever en jeugdvriend Frits Wester: "Compleet ontdaan over bericht over het zelfgekozen overlijden van Joost Zwagerman. Samen opgegroeid in Alkmaar zoveel beleefd."

Video: Schrijver Joost Zwagerman overleden

Uitgeverij 

Door de dood van Zwagerman verliest zijn uitgeverij De Arbeiderspers de meest veelzijdige en productiefste auteur. Dat heeft uitgever Peter Nijssen woensdag tegen de NOS gezegd. ''Hij heeft meer dan dertig boeken geschreven. Hij had een enorm doorzettingsvermogen. Hij had een hartelijke lach en was een leuke kerel.''

Nijssen wist wel dat het de laatste tijd niet goed met Zwagerman ging. ''We proberen er iets van te begrijpen. Waarom iemand wordt gedreven om dit te doen. Hij heeft zich altijd kritisch opgesteld tegen zelfmoord. Hij was een levenslustige en flamboyante auteur, maar hij heeft de verleiding toch niet kunnen weerstaan. De zelfgekozen dood van zijn vriend Rogi Wieg heeft hem buitengewoon aangegrepen. Dat kan er zeker iets mee te maken hebben.''

'Niet gebeld'

Schrijfster Heleen van Royen reageerde via Facebook op het overlijden van Zwagerman. "Joost, ik wil niet dat je dood bent. En ik ben zeker niet de enige." 

"Ik weet hoe zwaar het aardse bestaan je soms valt", aldus de schrijfster. "Daar hebben we het over gehad. Ik weet dat ik tegen je heb gezegd dat je geen gekkigheid moet uithalen. Dat je me altijd eerst zou moeten bellen. Dat ik het je dan uit je hoofd zou praten. En dat zou me lukken. Maar je hebt niet gebeld vandaag.''

Reactie Bussemaker

De dood van Zwagerman is een onvoorstelbaar tragisch bericht en een groot verlies, aldus minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) dinsdagavond. "Zwagerman heeft veel jongeren vertrouwd gemaakt met literatuur door werken als Gimmick en Vals Licht."

"Met zijn optredens in DWDD nam hij een breed publiek mee in de literaire wereld. Zijn aanstekelijk enthousiasme zorgde ervoor dat je niet anders kon dan meebewegen."

De auteur was volgens Bussemaker niet alleen literair schrijver, hij schreef ook over beeldende kunst en popmuziek, hij presenteerde en was pamflettist. "Ik heb De schaamte voor links er weer bijgepakt, om het te herlezen, als eerbetoon."

'Diepe droefenis'

Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant: "In diepe droefenis om Joost en de geweldige, enthousiasmerende stukken die hij schreef. Joost kon als geen ander lezers meetrekken in zijn niet aflatende enthousiasme voor kunst. Hij wist een groot publiek te bereiken, ook met bijvoorbeeld zijn stukken over abstracte kunst."

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad op Twitter: "Dit komt zo hard aan. Shit."

'Diep geschokt'

"We zijn diep geschokt", zegt Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

"Zwagerman was een grootheid, zijn boekenweekgeschenk werd gemaakt met de grootste oplage. Dit is iets wat niemand had voorzien. Ik sprak hem kort geleden nog voor een project. Het is een drama voor zijn familie."