Autobiografisch getinte roman, waarin Japin zijn verblijf in Rome met Rosita Steenbeek als uitgangspunt nam. Als jonge, aankomende acteurs trachtten zij de aandacht te trekken van een beroemde Italiaanse cineast.

Filmische precisie

Japin had dat filmische aspect niet adequater kunnen kiezen. Zijn proza, dat zeer bloemrijk is en eigenlijk erg on-Hollands, is een melange van een schrijver pur sang en het oog van een regisseur. Het is een wonderlijke stijl waarmee hij de façades van het oppervlak aftast en met filmische precisie schetst, om vervolgens diep in de ziel te kruipen van wat hij waarneemt.

Cinecittà

Die stijl maakt De Droom van de Leeuw tot een intrigerende en metaforische roman. En wat heerlijk dat hij zich grotendeels in Rome afspeelt, het Cinecittà, waar de jonge Hollandse acteurs Maxim en Gala een filmcarrière ambiëren. Hun eindeloze wandeltochten door de stad zijn zo rijk beschreven, dat je de Romeinse warmbloedigheid en vitaliteit in elke ademtocht kunt voelen. Maxim en Gala zetten in op Snaporaz, de meest baanbrekende regisseur van die tijd, die tevens het moeilijkst te benaderen is.

Fellini

Snaporaz staat model voor de Italiaanse regisseur Federico Fellini. Hij is de ik-figuur uit het boek, en voelt zijn einde naderen. Vanuit zijn perspectief wordt het verhaal van Maxim en Gala in flashbacks verteld, alsof hij hun leven met terugwerkende kracht regisseert. Met zijn laatste meters film maakt hij een hommage aan Gala, die hij uit de armen van haar Nederlandse geliefde haalde.

Blind verliefd

Al begint het boek met Gala in haar jongste jaren, toch krijg je bij die flashbacks meer inzicht in Maxim’s karakter. Gala wordt neergezet als een ongrijpbare vrouw, die vanaf een afstand eerder wordt bewonderd dan als personage uitgediept. Ze vertoont ook af en toe trekjes die alleen voor een blind verliefde en zorgzame minnaar hun charmes hebben.

Libris Literatuurprijs

Japin won dit jaar de Libris Literatuurprijs voor Een Schitterend Gebrek. De Droom van de Leeuw uit 2002 wordt nu in goedkope herdruk (12,50) uitgebracht. Terecht. Het is een grote roman, vol leven, van een schrijver die de sluizen van zijn fantasie hemelsbreed open heeft gezet.

De Droom van de Leeuw – Arthur Japin. Uitgeverij De Arbeiderspers.