Mooier dan welk reisboek over de Franse stad Nice, is deze uitgave in de Stedenreeks Het Oog in ‘t Zeil. Het paradijs aan de Côte d’Azur heeft een magische aantrekkingskracht, en in dit boek zijn bloemlezingen verzameld van haar beroemde (tijdelijke) inwoners.

Flaneren op de promenade

Nice is een stad van lome gratie. Het klimaat is gunstig en het panorama fabuleus. Voor zowel de gevels van de stad als voor uitzicht op de azuurblauwe zee zijn lange promenades aangelegd, waar Les Niçois, zoals de bewoners heten, traditiegetrouw eindeloos flaneren. Nietsdoen, daar was men in Nice een ster in. Er werd zelfs indertijd met enige minachting naar Genovezen en Marseillanen gekeken, die volgens Les Niçois “niet konden flaneren, slechts werken.”

Beroemde figuren

In deze stad zijn beroemde figuren uit de geschiedenis een tijd neergestreken. De Russische schrijver en aartspessimist Gogol, die even dacht zijn drieluik lichter te kunnen eindigen dankzij de invloed van het zonnige Nice, maar toch verzonk in religieuze weemoedigheid. De filosoof Nietzsche, Alexandre Dumas, Guy de Maupassant en de Rus Anton Tsjechov, die zich nog beklaagde hoe het ‘heerlijke nietsdoen in Nice’ hem in zijn greep had gekregen.

Beau monde

Dirk Leyman is de samensteller van de Muze van Azuur. Hij en andere chroniqueurs verhalen prachtig over al deze historische kopstukken, kunstenaars, en auteurs die hier een tijd verbleven, en zij larderen deze Niçoise levens met bloemlezingen uit hun werk en anekdotes. En daar is de beau monde natuurlijk, de aristocratie die decadente feesten hielden in hun residenties: allen zo genoeglijk in deze stad wiens krijtwitte straatbeeld onder de Italiaanse invloed werd getint in zachtgeel en champagneroze.

Louis Couperus

Ook Louis Couperus schreef een aantal werken, waaronder Van Oude Mensen, De Dingen die Voorbij Gaan… Geïnspireerd door zijn omgeving gaf hij zijn personages achter de stijve façades van de Haagse woningen een sensuele warmbloedigheid mee. Couperus omschreef Nice als ‘de vrouwelijke sultane-stad, die niets heeft te doen dan mooi zijn, te glimlachen en toe te lonken’. De literaire citaten zijn niet van de lucht. ‘Nice, wufte salon onder de open hemel’. Wat een prozaïsche schoonheid. Met al die culturele rijkdom in één boek zou je het liefst de hele Stedenreeks willen bezitten.

Nice, Muze vasn Azuur. Samenstelling Dirk Leyman. Uitgeverij Bas Lubberhuizen.