Eerste deel in een geromantiseerd drieluik over het leven van de beroemdste Romein aller tijden: Gaius Julius Ceasar. Onder deze briljante staatsheer en strateeg, beleefde het Romeinse Rijk een periode van enorme expansie.

De jonge Caesar

Iggulden krijgt 4 sterren voor de omvangrijke taak die hij zich heeft gesteld. Het is geen literatuur, maar dit eerste deel is wel een glad geschreven, gedetailleerde roman over het leven van de jonge Caesar. De auteur kan hier volop zijn fantasie aanwenden, want van Caesar’s jeugd is weinig bekend, zoals hij ook in zijn epiloog toevoegt.

Training

Door die fantasie krijg je een redelijk goed beeld van hoe het er in die tijd (circa 100 v.C.) bij de Romeinen aan toe ging. De nobilitas, de Romeinse aristocraten die waren voorbestemd voor een militaire dan wel politieke rol, kregen een geduchte militaire en educatieve training. Het is een fraaie illustratie van het kweken van de Romeinse spirit, de zogeheten virtus, die hun eeuwenlang een fabuleuze macht verschafte over een enorm gebied.

Uitschuiver

Hier en daar maakt Iggulden wel een uitschuiver. Zoals bij de introductie van Cornelia, Caesar’s aanstaande, met haar ‘gouden lijf en opgestoken blonde haren zodat de ranke nek goed uitkomt’. Lieve help. Dan verzandt Iggulden even in een soort Barbara Cartland voor mannen, maar het boek moet ook voor vrouwen leuk zijn, natuurlijk.

Rivaliserende consuls

Veel interessanter is de beschrijving hoe het Romeinse Rijk indertijd werd bestuurd, met de macht van de consuls en de Senaat, de steekpenningen, de decadentie, en de strijd tegen opstandige Grieken. In Caesar’s jeugd streden 2 rivaliserende consuls, Sulla en Marius (Caesar’s oom) om de macht van Rome, die hun militaire strategieën en eigen legioenen ook aanwendden voor onderlinge strijd. Caesar - De Poorten van Rome geeft dankzij die geromantiseerde aanpak, een spannend beeld van de historie en tevens van een beroemde staatsman in wording.

‘Alea iacta est’

Het boek wekt verwachtingen voor de volgende twee delen. Daar zal Caesar de geheel kinderschoenen zijn ontgroeid en gloriëren als staatsman annex legerbevelhebber. We hebben de veldslagen tegen de Galliërs voor de boeg, het beroemde triumviraat met Pompejus en de steenrijke Crassus, en daarna zijn coup om de absolute macht van het gigantische Romeinse Rijk in handen te krijgen. Dat was een mijlpaal in de geschiedenis, die de naam Caesar voor eeuwig op de kaart zette als synoniem voor ‘Keizer’.

Caesar De Poorten van Rome – Conn Iggulden. Uitgeverij BZZTôH. Oorspronkelijke titel Emperor The Gates of Rome.