Alma Mathijsen, Sarah Meuleman en Gustaaf Peek verheugen zich allemaal op het Boekenbal. "Het voelt als een groot, net te chic schoolfeest". 

Dat vertellen de schrijvers aan de Nederlandse Vogue.

"Dit jaar ben ik er zeker bij", aldus Mathijsen. "Ik verheug me altijd op het moment wanneer de alcohol bij iedereen is ingeslagen. Dat is meestal zo rond elf uur. Dan kun je ongestoord in de kroonluchter klimmen en je in de armen van je lievelingsschrijver storten."

"Dit jaar moet een ding sowieso gebeuren: dansen met Erik Jan Harmens. Hij heeft tot nu toe het mooiste boek van 2015 geschreven."

Schoolfeest

"Het Boekenbal voelt altijd als een groot, net te chic schoolfeest," vindt Gustaaf Peek (foto). "Dus ik kijk uit naar al m'n vrienden, naar het geouwehoer, het dansen, het geroddel op de gangen, de steeds vagere woorden en bewegingen terwijl het later en later wordt."

Sarah Meuleman gaat dit jaar voor het eerst naar het Boekenbal. "Ik ben vooral benieuwd of het er binnen net zo uitbundig aan toe gaat als men zegt. Het is toch een soort mythe. Na vrijdag waarschijnlijk niet meer. Of nog meer. We zullen het zien."

Jurk en pak

De auteurs vertellen ook wat ze zullen dragen naar het prestigieuze bal voor schrijvers. "Ik draag veel jurken, maar nu ga ik in een pak van Bonne Suits", vertelt Alma Mathijsen. "Helemaal in het rood". 

Sarah Meuleman gaat voor een donkerroze cocktailjurk "met een korte klokrok van het Italiaanse MSGM. Vrolijk en een tikje extravagant. En lekker praktisch: hij heeft twee grote zakken."

Collega-schrijver Peek gaat voor zwart. "Ik trek mijn waanzinnig nieuwe, zwarte pak aan."

80e editie

De Boekenweek, ditmaal alweer de 80e editie, vindt plaats van 7 tot en met 15 maart. De week wordt altijd afgetrapt met het traditionele Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg. 

Alma Mathijsen publiceerde in 2014 haar meest recente roman, De grote goede dingen. Sarah Meuleman debuteerde half februari met haar boek De zes levens van Sophie. Gustaaf Peek bracht sinds 2006 verschillende romans uit.